Leta i den här bloggen


måndag 7 maj 2018

(2) miRNA biosynteesi (2018)

LÄHDE
Kristiina Johansson. ILC2 and miRNA regulation in allergy and astma.


http://hdl.handle.net/2077/54958

(2) miRNA biosynteesi, miRNA biosynthesis

Suomennosta
MikroRNA:n generoituminen solussa on pystytty kuvaamaan suurin piirtein yksityiskohdiltaan. Ne transkriboituvat tumassa yleensä RNA-polymeraasilla II (RNApol II) runkosilmukoiksi (stemloop) ja niiden päädyt ovat yksinkertaista säiettä ( single stranded ends ) ja siinä muodossaan ne ovat primääristä mikroRNA:.ta ( pri-miRNA)

Sitten nämä primäärit mikroRNA:t prosessoituvat tumassa noin 60 nukleotidin pituiseen pre-miRNA-muotoon ( prekursorimikroRNA, edeltäjä-mRNA- muotoon). Prosessoivien entsyymien nimet ovat Drosha ja DGCR8). Sen jälkeen pre-miRNA transportoidaan exportiini-5-kompleksin avulla sytoplasmaan.

Sytoplasmassa pre-mikroRNA:t sitoutuvat proteiiniin ja niitä alkaa pilkkoa entsyymi Dicer. Se saa aikaan miRNAduplex muodostuman.

MikroRNA:n kypsymisprosessi jatkuu AGO (argonaute) proteiinien avulla ja nyt muodostuu yksittäinen 22 nt pituinen säie ( joko -3p tai – 5p) ja se asettuu kompleksiin joka on se lähettiRNA:n hiljentävä tekijä RISC (RNA-induced silencing complex).


http://d1yboe6750e2cu.cloudfront.net/i/36dee5e41daed0ad03919c45cc97733600f0c107





(Vanhan paradigman kuva netistä)

Sen säikeen, joka ei asettunut RISC-kompleksiksi, arveltiin aiemmin hajoavan, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että joissain tapauksessa sekä -3p että -5p miRNA sitoutuvat erilaisiin solukohteisiin.

Noin kahdeksan(8) nukreotidin (nt) hyvin konservoitunut ydinsekvenssi sitoutuu lähettiRNA-kohteeseen ja lopulta aiheutata lähettiRNA:n hajoituksen tai transkriptin translaation inhibition.

Alunperin arveltiin, että sitoutuminen tapahtuu yksinomaan 3´-päätyyn lähettiRNA-säikeessä, mutta nyt tiedetään, että mikroRNA:t voivat myös sitoutua 5´- päätyyn ja/tai kohteen koodavaan alueeseen.

Lisäksi joissain tapauksissa mikroRNA:ita on havaittu olevan edistämässä kohteiden translaatiota siten, että ne sitoutuvat mRNA:n translatoitumattomalla 5´ UTR alueella sijaitseviin elementteihin, mikä vielä lisää mikroRNA-välitteisen säätelyn kompleksisuutta edelleen.

Avainsanoja 
RNApolyII
Drosha 
DGCR8, DiGeorge syndrome critical region 8 
Exportin 5
Dicer
AGO2, argonaute proteins 
RISC , RNA-induced silencing complex 
UTR , Untranslated region



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar