Leta i den här bloggen


fredag 25 maj 2018

Vielä ajatuksia Apolipoproteiini B48.sta ja neurofibromiinista

Kun katselee  ApoB48 osuuksia  VLDL kolesterolista eräitten artikkelien mukaan,  sen osuus on aika pieni  muutamia prosentteja. muta siinäv aiheesa kun  sitä ktsotaan VLDL arvoista, son siältämät  ainekset ovat jo ehtineet sijoittautua jonnekin muualle.
ApoB48 on se pieni lipoproteiini, jonka varassa ravinnons rasvat saavat suoran pääsyn imuteihin ja  muihin soluihin kuin maksaan ensin. Vain jäänteet kertyvät maksaan.

Sikäli tämä pieni fraktio lipoproteiineista on tärkeä, koska siinä pääse ravinnons tekijät suoraan  esenteielleissä mudooissaan esim aivojenkin saataville. nehän ovat tekijöitä, joita keho ja maksa ei eds pysty tekemään.
 Sen takia ravinnon rasvojen koostumus täytyy päivittäin olla korkeatasoinen, että joka päivän essentiellien  rasva-ainetekijöiden tarve vuodesta toiseen täytyy. Essentiellien tekijöiden tarve on  määrällisesti kuteinkin pinei, joten kaiken rasvan ei tule olla essentielliä rasaa, vaan  sitä perusenergia-aineta, jonka maksa voi muokata.  Mitä ApoB48  lipoproteiinipartikkeli valitsee sisäänsä?

Otan siteerauksen netistä

https://books.google.se/books?id=6ydHTpvXXHkC&pg=PA38&lpg=PA38&dq=ApoB48,k-vitamin&source=bl&ots=8jBX0dl2ok&sig=6-JjWdbSJj8-xsuwHdcJj0PHMfo&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiwl5XVqaDbAhWCiiwKHVIeAVwQ6AEIczAG#v=onepage&q=ApoB48%2Ck-vitamin&f=false

Nascent Chylomicrons are assembled in mucosal cells and containss triglyserols  about 85%,
cholesteroyl esters about 3 %, phospholipids, the fat soluble vitamins A,D, E, K and apolipoprotein 48, which is  necessary for secretion of chylomicrons into the lymphatics and ultimately  to the blood stream  to deliver fatty acids to tissues."

 Vaikka tämä on  pieni tie verrattuna maksan  lähettämiin lipoproteiinivirtoihin, aivoille tämä on tärkeä ja täten APOBEC1 joka  editoi  mRNA ApoB48 -kokoa , on  aivojen kannalta  tärkeä asia.
Toinenkin seikka  aivojen kannalta tärkeä, on että Apobec1 myös  tekee mRNA editoinnin nNF1 geenituotetlle neurofibromin.
Neurofibromiini on aika iso peptidi, yli 2800 aminohappoa, joten  se ei ole mikään  neuronimiljöön dynaminen signaloija mielestäni, mutta  näyttää siltä, että sillä on neuronisignaloinnille  tärkeä  taustasäätelyasema, jota  koetan ymmärtää ja  muutkin ilmeisesti ovat kovasti selittäneet.  Jos tämä  tekijä puuttuu tai on mutatoitunut, tilanne on patogeeninen.  Jos se on olemassa  normaalina, on edellytyksiä, että  muisti ja oppiminen sekä LTP  ovat normaaleita sen osalta.

 Siis APOBEC1 vaikuttaa  kahden  aivotekijän muodostumista: Aivorakenteita tukevan ja aivofunktiota tukevan  tekijän. Tämä duaalifunktio on tyypillistä  aivoedullisille tekijöille.
Neurofibromiini1  isona molekyylinä vaikuttaa  NMDAreseptorin signaalitiehen  RAS- entsyymisäätelyn moduloinnin kautta. ja siten  vaikuttuu rakenteellinen plastisuus, joka on  aivojen hyvässä  funktiossa  ominaispiirre.  Tästä  plastisen normaalitoiminnan  raamistä kuitenkin  on mahdollisuus  mutaatioiden tai säätelyvaikutusten  valintojen  kautta moniin vikateihin, syöpiin,  henkisesti  ilmeneviin syndroomiin.
 Tästä RAS- tiestä on  suomalainenkin tutkija Maija Kiuru työryhmineen  julkaissut monta  korkeatasoista artikkelia. esim.  The Ras/MAPK pathway and rasopathy.
APOBEC1 ei  sinänsä ole kai itse  kovin helposti mitattavissa oleva tekijä.

"Neurofibromin is the major Ras-inactivator in dendrite spines". J Neurosci 2001 Jan 15.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24431436

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23303946

J Neurosci. 2013 Jan 9;33(2):678-86. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1404-12.2013.LTP-induced long-term stabilization of individual nascent dendritic spines.
Hill TC1, Zito K. Abstract Learning new tasks has been associated with increased growth and stabilization of new dendritic spines. We examined whether long-term potentiation (LTP), a key cellular mechanism thought to underlie learning, plays a role in selective stabilization of individual new spines during circuit plasticity. Using two-photon glutamate uncaging, we stimulated nascent spines on dendrites of rat hippocampal CA1 neurons with patterns that induce LTP and then monitored spine survival rates using time-lapse imaging. Remarkably, we found that LTP-inducing stimuli increased the long-term survivorship (>14 h) of individual new spines. Activity-induced new spine stabilization required NMDA receptor activation and was specific for stimuli that induced LTP. Moreover, abrogating CaMKII binding to the NMDA receptor abolished activity-induced new spine stabilization. Our findings demonstrate for the first time that, in addition to enhancing the efficacy of preexisting synapses, LTP-inducing stimuli promote the transition of nascent spines from a short-lived, transient state to a longer-lived, persistent state.PMID: 23303946 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1404-12.2013



Nyt katson  seuraavaa APOBEC-perheenjäsentä 2.
Muistiin 25.5. 2018











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar