Leta i den här bloggen


måndag 7 maj 2018

(1) MikroRNA Mitä se on?

MikroRNA (1) Immune regulatory microRNAs

Suomennosta.
MikroRNA-proteiinit ovat pieniä, ei koodaavia ( noncoding , ncRNA) RNA molekyylejä, jotka välittävät sekvenssispesifistä vaimentamista kohteena olevassa lähettiRNA(mRNA)-proteiineissa ja sillä tavalla pystyvät estämään ”viime tipassa” geenin ilmenemistä porsttranskriptionaalisessa vaiheessa- ( ennen kuin mRNA ehtii translatoitua proteiiniksi) .

Ensimmäinen mikroRNA, joka havaittiin oli lin-4 Caenorhabditis elegans- madosta vuonna 1993. Senjälkeen tällä alalla on suuresti edistytty ja on varmistettu yli 1800 ihmisen miRNA:ta ja yhteensä yli 28 000 miRNA:ta on identifioitu metazoa-lajeista. Lisäksi arvioidaan noin 60% proteiinia koodaavista geeneistä mikroRNA:n avulla säädellyiksi, mikä tekee nämä miRNA-molekyylit säätelymolekyylin suurimpiin luokkiin kuuluviksi.

MikroRNA:t muovaavat soluvasteita sekä terveydessä että taudeissa säätelemällä fundamentaalisia soluprosesseja proliferaatiota, differentiaatiota, migraatiota ja apoptoosia ( siis solun lisäntymisiä, erilaistumisia, vaeltamisia ja ohjelmoitua solukuolemaa).

Yksittäinen miRNA voi pitää kohteenaan useita lähettiRNA-molekyylejä ja toisaalta taas yksi yksittäinen lähettiRNA voi joutua useiden erilaisten mikroRNA- molekyylien suoraan säätelyyn. Tällainen on hyvin riippuvaista tapahtumayhteydestä vaihdellen solutyypin, kudoksen ja vieläpä solustatuksen mukaan. Siitä huolimatta tämä kompleksisuus edustaa mikroRNA:n vahvuutta, kun miRNA-proteiinit säätelevät toiminnallisesti toistensa kanssa usein yhteydessä olevien geenitranskriptien verkostoja, jotka osallistuvat yleisiin biologisiin teihin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisen mikroRNA:n muuntunut ilmentyminen saattaa muuttaa tulehduksellisen prosessin kulkua ja vaikuttaa taudin progredioitumiseen. Tämä tietysti tekee mikroRNA-proteiineista houkuttelevan kohteen terapeuttiselle interventiolle, jossa itse miRNA:t tai niiden alavirran geenituotteet saattaisivat olla kohdennettuina.

LÄHDE Kristiina Johansson. ILC2 and miRNA regulation in allergy and astma.
ISBN 978-91-629-0410-4 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar