Leta i den här bloggen


söndag 4 november 2018

MUC3 (7q22.1) Musiini-3A

MUC3 Gene 7q22.1
Musiinit: MUC3 lienee geeniryväs, jossa on ainakin geeni MUC3A ja MUC3B.

  • MUC3A (7q22.1, exons 13)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/4584
Also known as MUC3; MUC-3A
Summary  The mucin genes encode epithelial glycoproteins, some of which are secreted and some membrane bound. Each of the genes contains at least one large domain of tandemly repeated sequence that encodes the peptide sequence rich in serine and/or threonine residues, which carries most of the O-linked glycosylation (Gendler and Spicer, 1995 [PubMed 7778880]).[supplied by OMIM, Aug 2008] Expression Biased expression in duodenum (RPKM 17.8), small intestine (RPKM 15.8) and 6 other tissues See more Preferred Names mucin-3A Names intestinal mucin, mucin 3, intestinal.

(Finnish) Geeni MUC3, (7q22.1), synonyymit MUC-3A.
Yhteenveto. Musiinigeenit koodaavat epiteliaalisia glykoproteiineja, joista osa erittyy ja osa on kalvoonsitoutunutta. Jokainen geeni käsittää vähintäin yhden laajan domeenin jossa on toistojaksoja ja ne koodaavat peptidisekvenssiä, jossa on runsaasti seriiniä ja /tai treoniinia- näissä aminohapoissa taas on O-happeen liittyneenä glykosyloitunut ketju. ( Seriinin OH- tai Treoniinin OH- ryhmästä peräisin oleva -O-). geeniä ilmenee duodenumissa, ohutsuolessa ja 6 muusas kudoksessa.
Proteiinin suositeltu nimi on musiini3A, intestinaalinen musiini; musiini3 , inttinaalinen.


Articles ( Artikkeleita)



(2016) Increased expression of MUC3A is associated with poor prognosis in localized clear-cell renal cell carcinoma. Niu T, et al. Oncotarget, 2016 Aug 2. PMID 27374181, Free PMC Article

(Finnish) MUC3A on kalvoon liittyvä musiini, jolla on osuutta syöpien patogeneesiin ja progredioitumiseen. Munuaisen paikallisen kirkassolusyövän liittyminen MUC3A- ilmenemisen lisääntymiseen on postoperatiivinen  viite huonosta prognoosista.

(2010) Promoter hypomethylation contributes to the expression of MUC3A in cancer cells. Kitamoto S, et al. Biochem Biophys Res Commun, 2010 Jun 25. PMID 20510874

(Finnish) MUC3A ilmenee poikkeavalla tavalla karsinoomissa ja on eräs huonon prognoosin riskitekijä. Mutta MUC3A-ilmenemän tarkkaa mekanismia ei ole aiemmin selvitetty (2010) . Tutkijat antavat näyttöä siitä, että MUC3A-geenin ilmenemää kontrolloi proksimaalisen promoottorin CpG-metylaatiostatus. DNAmetylaation malli korreloi läheisesti MUC3A- ilmentymiseen rintasyövän keuhkosyövän, haimasyövän ja paksunsuolensyövän solulinjoissa. MUC3A- negatiiviset syöpäsolulinjat ja ne missä oli matala MUC3A- ilmentymä, olivat vahvasti metyloituneita proksimaalisessa promoottorialueessa. MUC3A- positiiviset solulinjat olivat matalaa metylaatiotasoa. DNA-hypometylaatio MUC3A geenin  5´-viereisessä alueessa omaa tärkeän osuuden MUC3A-ilmenemisessä eri elinten syövissä. MUC3A :n epigeneettisten muutoksien käsittäminen auttanee arvioimaan karsinogeenisyysriskiä ja antanee prediktiota syöpäpotilaan taudin kulusta.

Pseudocyst of the pancreas: the role of cytology and special stains for mucin. Gonzalez Obeso E,
et al. Cancer, 2009 Apr 25. PMID 19365837 ( 110 neoplastic mucinous cysts (intraductal papillary-mucinous neoplasms/mucinous cystic neoplasms of the pancreas) were evaluated and compared with the pseudocysts.The majority of patients (95%) had a prior episode of pancreatitis.The diagnosis of a pseudocyst depended primarily on clinical and imaging findings and on chemical analysis of cyst fluid. The cytologic features frequently were nonspecific. The presence of yellow pigmented material served as a surrogate marker of a pseudocyst. Special stains for mucin did not distinguish pseudocysts from neoplastic mucinous cysts.

 (Finnish) Malignien ja benignien haimacystien differentiaalidiagnostiikasta. Vertailtiin 110 neoplastista musinoosia kystaa (intraduktaalista papillaarismusinoosista neoplasmaa/musinoosia kystistä haimaneoplasmaa pseudokystiin. Useimmilla oli ollut aiemmin pankreatiitti ( 95%). Pseudokystadiagnoosi riippui primaaristi kliinisistä ja kuvauslöydöksistä sekä kystanesteen kemiallisesta analyysistä. Sytologset muutokset olivat usein epäspesifisiä. Pseudokystan surrogaattimerkitsijänä oli keltainen pigmenttimateriaali. Musiinin spesiaalivärjäykset eivät erottaneet pseudokystia neoplastisista musinooseista kystamuodoista.

(Finnish) Lactobacillus plantarum LA318 on eräs potentielli probioottinen kanta, jota normaalista ihmissuolistosta voidaan eristää. Se näyttää kiinnittyvän vahvasti ihmisen paksunsuolen musiiniin ja tätä kiinnittymistä välittää entsyymi GAPDH (glyseraldehydi-3-fosfaatti dehydrogenaasi). Tutkijat raportoivat, että laktobasillin adheesiomekanismi johtuu osaltaan GAPDH:n sitoutumisesta ihmisen ABO- veriryhmätyypin antigeeneihin, joita ihmisen paksunsuolen musiinissa esiintyy. Jos tätä musiinia oksidoidaan kokeellisesti, laktobakteerin LA318 solujen kiinnittyminen musiiniin merkitsevästi vähenee verrattuna normaaliin paksusuolimusiiniin.
GAPDH sioutuu vahvatsi A ja B-veriryhmäantigeeniin ja vähemmin H-veriryhmäantigeeniin . Mitään interaktiota ei esiintynyt GAPDH- entsyymin ja erilaisten monosakkaridien kesken
GAPDH kiinittyi vahvemmin trisakkaridisiin struktuureihin kuin disakkaridisiin, joten veriryhmätekijöissä trisakkaridirakenne oli sitoutumisessa olennainen. Jos tutkittu musiini, ja GAPDH inkuboitiin NAD+:n kanssa, musiiniin sitoutuminen väheni, joten GAPDH:n NAD.ta sitova domeeni saattaa olla suhteessa ihmisen paksunsuolen musiiniin siotutumiseen.

Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Sep;117(9):688-95. Mucin gene expression in human laryngeal epithelia: effect of laryngopharyngeal reflux. Samuels TL1, Handler E, Syring ML, Pajewski NM, BlumCONCLUSIONS: Reflux laryngitis is associated with down-regulation of mucin gene expression.in JH, Kerschner JE, Johnston N.

(Finnish) Normaalissa larynx-epiteelissa on havaittu musiinitranskripteja MUC1-5, MUC7, MUC9, MUC13, MUC15, MUC16, MUC18-20.
Normaalissa larynxepiteelissä ei ole seuraavia musiinitranskripteja: MUC6, MUC8 ja MUC17.
Refluksiin liittyvässä laryngeaalissa vauriossa tai taudissa esiintyi vähempiä määriä musiineja MUC2, MUC3 ja MUC5. Nämä musiinigeenit säätyivät ylös altistaessa matalalle pH:lle in vitro . Pepsiini esti tällaisen ylössäätymisen. Yhteenveto: Refluxlaryngiitti liittyy musiinigeeni-ilmentymän alassäätymsieen.

Arthritis Rheum. 2008 Jan;58(1):46-52. doi: 10.1002/art.23174.
Expression of mucin 3 and mucin 5AC in arthritic synovial tissue

(Finnish) Nivelreuma on krooninen inflammatorinen tauti, jota luonnehtii synoviaalikudoksen hypertrofia, leukosyytti-infiltraatio, angiogeneesi ja lopulta nivelen tuhoutuminen. Musiinit(MUCs) ovat erittäin runsaasti glykosyloituneiden proteiinien perhe ja suojelee epiteliaalisia kalvoja ja toimii soluadheesion ligandeina. MUC-geenien ilmentymisen on havaittu muuntuneen monissa syövissä ja tulehduksellisissa tiloissa. Miten ne ilmenevät synoviaalikudoksessa ja mikä niiden osuus on artriitissa? 
Tutkijat selvittivät, miten esiintyvät musiinit MUC1, MUC2, MUC3 ja MUC5AC rnivelreumassa, osteoartriitissa ja normaalissa synoviumissa. MUC3 esiintyi synoviumia rajaavissa soluissa, makrofageissa ja fibroblasteissa. Merkitsevästi enemmän MUC3 musiinia esiintyi nivelreumassa (22%) ja osteoartriitissa (24%) kuin normaalin synoviumin rajasoluissa (0,4%) . Lisäksi nivelreuman ja osteoartriitin makrofagit (50% ja 51%) ilmensivät merkitsevästi enemmän MUC3-musiinia kuin normaali synoviaalikudos (10%).
Musiinilajia MUC5AC ilmeni synoviumin rajasoluissa , makrofageissa ja endoteliaalisoluissa matalia pitoisuuksia nivelreumasa ja osteoartriitisssa, mutta sitä tuskin ilmeni normaalissa synoviaalikudoksessa. Synoviumissa ei ollut MUC1- eikä MUC2 -proteiineja havaittavissa. Synoviaalikudoksessa havaittiin MUC3 ja MUC5AC mRNA ja synoviumkudoksen viljellyissä fibroblasteissa havaittiin MUC5AC mRNA. Synoviumkudoksen MUC-ilmenemän ylössäätyminen  on osoitettu tässä työssä, ja viitataan MUC3 ja MUC5AC musiinien vastahavaittuun osuuteen arthriitin patogeneesissä (2008).
.

MUC3 is overexpressed in renal clear cell carcinoma, and the MUC3 expression ratio is greater in nuclear grade 3 than in grades 1 and 2 (low grades) tumor. These findings suggest the implication of MUC3 in renal carcinogenesis. Deregulation of mucin genes has been demonstrated in several epithelial neoplasms. In the kidney, MUC3 is expressed in normal convoluted tubules and in renal clear cell carcinoma.

(Finnish) Munuaisen kiemuratiehyissä ilmenee normaalisti MUC3. On havaittu MUC3:n ylisäätymistä munuaisen kirkassolusyövässä. Ilmenemä on runsaampi syövän korkeammassa astessa. Useissa epiteliaalisissa neoplasmoissa on havaittu musiinigeenien deregulaatiota.

Muistiin 4.11.2018



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar