Leta i den här bloggen


söndag 25 november 2018

Kitiinipitoiset ruoat ihmissuoliston sulatettavana . Kitinaaseista lähteitä


(2)

Mikä kliininen merkitys on kitinaaseilla, joita toisilla ihmisillä on? Suomeksi löytyy tekstiä vuodelta 2004.

 http://vintti.yle.fi/yle.fi/genreportaalit/portaali-1941.html?genre=terveys&osannimi=tutkittua_allergiat&jutunid=2596


Astma ja kitiini  14.6.2004 Science/YLE Radio 1 Tiedeuutise

Astmaa sairastavien hiirten keukokudoksista löydetty yhdiste, kitinaasi, tuo uusia käsityksiä astman synnystä. Se avaa myös uusia hoitomahdollisuuksia, uskovat löydön esitelleet amerikkalaistutkijat.
Astmaattisten hiirten keuhkokudoksissa olevista pienistä kiteistä eristettiin kitinaasia ja tutkijat ryhtyivät pohtimaan miten ne liittyvät astmaan. Myös astmaa sairastavien ihmisten keuhkoista löytyi kitinaasia, mutta ei-astmaattisten ihmisten keuhkoista sitä ei löydetty lainkaan.  Hiirikokeissa pystyttiin osoittamaan, että elimistön puolustusreaktio ja erityisesti niinkutsutut T2-auttajasolut lisäsivät kitinaasin tuotantoa keuhkokudoksissa. Kun kitinaasin toiminta estettiin, keuhkojen tulehdus ja astmareaktio helpotti. Astma on keuhkojen liioteltu reaktio sinänsä viattomiin ärsykkeisiin, mutta sen käynnistymiseen johtavaa mekanismia ei tunneta.  Kitiini on mm. hyönteisten kuoren tärkeä rakennusaine ja kitinaasit ovat sitä hajottavia yhdisteitä. Kitiiniä on myös sienisolujen seinämissä, äyriäisten kuorissa ja joissakin loiseläimissä. Yksinkertaisissa eliöissä kitinaasientsyymit ovat osa elimistön suojareaktiota, jolla tuhotaan niihin pyrkiviä loiseläimiä. Myös imettäväisillä on kitinaaseja tuottavia geenejä, ihmiselläkin niitä on puolenkymmentä ja niitä on pidetty lähinnä kehityksellisinä jäänteinä.  Onko astma elimistön reaktio kitiinipitoisen loisen hyökkäykseen, jää selvitettäväksi, mutta löytö avaa uusia keinoja astmalääkkeiden kehittämiseen ja sen syntymekanismin selvittämiseen.

(3) Maisterityö (PhD)  Helsingin Yliopistosta  kuusen kitinaaseista. Kitinaasit katalysoivat beta-1,4- NAcGlcAm yksiköiden pilkkoutumista.

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/176912/solunulk.pdf

(4)   Duodecim (1999)  kitinaaseista: https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo91159
Duodecim  mainitsee kasvien I- luokan kitinaaseista, jotka voivat olla  panallergeeneja lateksi-hedelmä-allergian taustalla.  Kastanja ja avokadoallergiatekijöissä  on taustalla   I-kitinaasin ja lateksin ristiallergia.  Muittenkin hedelmäallergioitten takana  voi tällaista piillä: kiivi, papaija, banaani, viikuna, passiohedelmät).

(5) Exoentsyymitutkimus puroisista http://bada.hb.se/bitstream/2320/9667/1/Claesson%20Keckman.pdf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar