Leta i den här bloggen


tisdag 20 november 2018

Colon-muusiinistruktuurista ja prosessoitumisesta thesis ( Elisabeth Nyström 2018)

On ollut 26. lokakuuta väitöstilaisuus  MUCUS- rakenteesta ja sen prosessoitumisestä.  Tutkija  Elisabeth Nyström  keskitti  MUCUS-tutkimukset  kolonin  limakalvoalueeseen, jossa on MUC2- tyyppinen  musiini.

Väitöskirjan otsikko: Colonic mucus structure and processing.
http://hdl.handle.net/2077/56886

Suomennosta abstraktista:

Paksusuolen epiteeliä peittää musiinikerros, joka antaa ratkaisevan  eturintamapuolustuksen  suolistossa asuvia bakteereita vastaan.  Monelta taholta  on saatu näyttöä hyvintoimivan, funktionaalisen  musiinikerroksen  välttämättömyydestä  ihmisen terveydelle. Esimerkiksi  arvellaan, että  haavainen paksunsuolen tulehdus (colitis  ulcerosa, UC) korreloi  limakalvokerroksen  vikoihin.
Musiini MUC2 on geeliä muodostavaa  musiinityyppiä.  Paksunsuolen musiinikerroksen barrikadiominaisuudet ovat osaksi peräisin    MUC2-musiinin tiheän   geelin muodostamasta tukirakenteesta.

MUC2- musiinista saatavilla olevat   biokemialliset  ja histologiset  tiedot viittaavat   siihen, että tämä musiini on  erittäin strukturoitua ja organisoitua. Musiinihomeostaasi on riippuvainen musiinikomponenttien tuotannosta, erityksestä ja prosessoinnista. Tämän takia  musiinin ominaisuuksiin  saattaa vaikuttaa  sellaiset tekijät kuten gobletsolujen erilaistuminen,  erilaisten solujen erityskapasiteetti ja  musiinia pilkkovien proteaasien läsnäolo.

 Kuitenkin näihin asti on ollut puutetta    musiinistruktuurin   ja in vivo prosessoitumisen  yksityiskohtien  tietämyksestä. Tämä tutkijaryhmä on suorittanut  tutkimusmenetelmien  jatkokehittelyä      olemassaolevaan ex vivo järjestelmään, jotta  voitiin  tutkia musiinia  mikroskooppitasossa.  Saatettiin myös  selvittää, miten gobletsolujen  alapopulaatiot osallistuvat musiinin eritykseen. Tätä ex vivo- metodia käytettiin myös tutkittaessa musiinin proteolyyttistä prosessoitumista  CLCA1- entsyymillä.  Tämä on  musiinissa  runsaasti ilmenevä proteaasi
 ( Se toimii metalloproteaasina, koska sillä on  katalyyttinen  MMP-kaltainen  domeeni CA . CLCA1 on lyhennys sanoista  " calcium -activated  chloride channel regulator 1.
 Katson tästä  lisätietoja netistä. ).

Tulokset  viittaavat siihen, että paksusuolen musiinigeeli on heterogeenista, sillä  läsnäolevat erilaiset  goblet-solupopulaatiot  erittävät  erilaisia ominaisuuksia omaavia musiineita. Lisäksi  CLCA1-metalloproteaasilla  prosessoituva MUC2-musiini  osallistuu  perustason musiinidynamiikkaan.
Musiinin rakenteen ja prosessoitumisen  lisääntyvä ymmärtäminen on tärkeää farmakologisten interventioiden  tulevassa kehittelyssä, jotta saadaan kohennettua  ulseratiivisessa koliitissa (UC)  limakalvon barrikadifunktiota ja jotta  estetään ennalta  musiinin  stagnaatio,   sitkistyminen,   eri taudeissa  kuten astmassa, kroonisessa obstruktiivisessa keuhkosairaudessa (COPD  ja kystisessä fibroosissa (CF)."

Tekstissä  löytyy  maininta dieetin laadun merkityksestä ja musiinin funktionaalisuudesta, dynaamisesta luontesta.  Jos dieetti on  kovin rasvaista ja vähäkuituista,  se vaikuttaa että bakteeripitoisia kuplia pääsee limakalvon läpi . isäntäkeho kuitenkin muuntaa musiinin ominaisuuksia, jotta selviää infektiosta. "

"High fat/low fiber diet ----structural changes in the mucus barrier which allowed penetration of bacteriarized beads.  The host alters its mucus properties in order to clear the infection."

(Tekstissä tutkija mainitsee  viimeaikaisen havainnon: 
Kystisessä fibroosissa (CF)   musiiniviat korreloivat  alentueeseen bikarbonaatin eritykseen  pikemminkin kuin alentuneeseen  kloridieritykseen.

LÄHDE:  Kunzelman K, Schreiber R, Hadorn HB. Bicarbonate in cystic fibrosis. (2017) 
 on tuonut asiaan  lisävaloa
CF affects all mucosal tissues in the body.  Reduced  bicarbonate correlated  with the mucus defects  observed  in CF,   rather than  reduced  chloride secretion).

ISBN: 978-91-7833-130-7 (PDF)

Muistiin 1.11. 2018



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar