Leta i den här bloggen


onsdag 7 mars 2018

Syövässä soluviestintä eli signalointi muuttuu

Soluviestintä (cell signalling)  on osa  monimutkaista kommunikointiprosessia, jolla solu käsittelee  perusaktiivisuudet.
Tässä viestinnässä on kolme vaihetta. ensin solu ottaa viestin vastaan (reception).Tähän viestin vastaanottamiseen solupinnalla  on iso kirjo kaikenlaista reseptoria.
 Sitten viesti johtuu solun sisällä erilaisten  teitten kautta  (transduktion). Nämä tiet ovat molekulaarisia sarjoja, jotka osoittavat solun kapasiteettia käsitellä mitä moninaisimpia viestejä .
  Sitten solu muodostaa  vastauksen eli vasteen  viestiin ( response). Se on usein rutiinivastetta, mutta joskus solu joutuu räätälöimään vasteen kokoon, jos  soluun tullut signaali on uusi.
Nätä vasteita on mm.  solun kasvu, solun ilmenemä (ehkä tarvitaan lisää reseptoreita pinnalle) ja joskus  solu  säätyy   vähentämään oman itsensä kudosten solujoukosta jostainn syystä. Se on apotoosi , ohjelmoitu solukuolema.
Jos näissä rutiiniteissä on virheitä, voi seurata monenlaisia tauteja ja jopa syöpää.

Kaikki  syövälle tunnusomaiset merkit,  joista edellä on mainittu, johtuvat muuntumisista niissä viestintäteissä, jotka säätelevät erilaisia normaalin solun aktiivisuuksia.
Tämän takia on hyvä tietää perustavat normaalit viestintätiet solussa ja niiden kartat ja komponentit, Kun näiden viestintäteitten jäsenmolekyylit tulevat tutuksi, on yksinkertaisempaa havaita, missä kohtaa syöpäsolu on vääristänyt  signaalitietä ja missä jopa kaapannut jonkin  järjestelmän oman kasvunsa edistämiseksi ja oman aineenvaihduntansa  ja energiansaantinsa  kohentamiseksi. tässä syöpä toimii jollain tavalla samalla periaatella kuin pahanlaatuiset virukset, jotka hyödyntävät isäntäsolun kykyjä ja viestintälaitteita, paitsi että syövissä on paljon suurempi  autonomisen elämisen  mahdollisuus kuin viruksilla.  Mutta ainakin 10-15 prosentissa syövistä on nykyään  havaittu viruksen olevan  syövän kehittymisen  alkusyynä.
Esimerkkinä  epänormaalista viestinnästä ( signaloinsista on esim eräät  RTK, reseptori tyrosiinikinaasit, kuten EGFR ja HER2 ja ne ovat kriittisellä tavalla  osallistuneet  syövän  progredioitumiseen.  Alla oleva kuva osoitata solupinnalla muutamia reseptoreita ja solun sisällä muutamia signaalin johtumisteitä aivan tumaan asti.  Mutta tämä kuva   ei esitä  vasteita  eikä pinnalla varsinaisesti  erityistä yksittäistä signaalia, vaan signaalien tyyppiryhmiä.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar