Leta i den här bloggen


måndag 5 mars 2018

Syöpäsolun biologiasta perustavaa piirrettä

SYÖPÄSOLUN BIOLOGIASTA

Normaali solunjakaantuminen (mitoosi) kuten edellä solusyklistä  on koetettu selventää, on tiukasti säätynyt ja mitä tarkimmin koordinoitu prosessi. Mutta jos solut pääsevät livistämään näistä tarkoista kontrolleista, ne voivat alkaa jakaantua villisti, kontrolloimattomasti, ja niitä alkaa kertyä ja jos kertymä saa hallitsematta jatkua, muodostuu tuumori, kasvannainen. 

Tuumorit eli kasvannaiset (animaalisen kehon kasvit)   luokitellaan kahteen luokkaan: hyvänlaatuisiin tuumoreihin, jotka eivät haittaa millään talvalla naapurisoluja tai kudoksia, ja pahanlaatuisiin tuumoreihin, jotka ovat kovin invasiivisia, lähikudoksiin tunkeutuvia, ja voivat levitä kautta kehon (metastasoida) .

 Hyvänlaatuinen on latinaksi benigni ja pahanlaatuinen on maligni. Kun puhutaan syövästä, tavallisimmin  tarkoitetaan maligniteetteja, pahanlaatuisia kasvannaisia. Mutta on benignia tuumoria , joka voi käyttäytyä siten, että se on malignia kasvua, pahanlaatuista, jos se esim tukkii kasvullaan jonkin tärkeän reitin kuten jonkin verisuonen tai kasvupaineellaan vikuuttaa muuta vitaalia elintä, kuten aivokudosta kallonluun peräänantamattomassa  kehiössä. 

Normaalin solun muuttuminen (transformaatio) pahanlaatuiseksi soluksi on eräänlainen evolutionaalinen prosessi- evoluutio käsittää ajtkuvaa valiutumista . 
Siihen kuuluu somaattisen solun DNA:ssa tapahtuvaa jatkuvaa muuntumisten hankintaa ja sitten näiden muuntumisten selektiota, valiutumista sitten, että solu hankkii itselleen joitain etuja, esim ravinnonsaantimahdollisuuksia. 

Genomisia muuntumisia tapahtuu luonnostaankin kautta koko genomin, joka päivä, joka tunti ja joka sekuntti,  kuitenkin vain murto-osa muuntumisista on edullisia tuumorin kasvulle. Sellaiset muutokset kohdistuvat tyypillisesti kahteen eri geeniryhmään Box1- geeneihin (proto-onkogeenit, kasvun edistäjägeenit) ja Box2-geeneihin (tuumorisuppressorigeenit, kasvunjarrutajageenit).

Box1-geenit ovat sellaisia geenejä, jotka koodaavat solun jakaantumista edistäviä proteiineja. Normaalimuodossaan ne ovat proto-onkogeenejä. Mutta jos ne muuntuvat jostain syystä ja alkavat stimuloida esiin liikaa tapahtuvaa tai nopeutunutta  solun jakaantumista, niitä sanotaan onkogeeneiksi, sellaisiksi proto-onkogeeneiksi, joissa on ”gain of function”-muutosta, on hankittu lisää funktiokykyä.
 
Onkogeenejä on luokiteltu useaan eri ryhmään:
1. Kasvutekijät (Growth factors)
2. Reseptorityrosiinikinaasit (Receptor tyrosine kinases) RTKs (ESIM. HER1/EGFR; HER2/RBB2)
3. Transkriptiotekijät (Transcription factors) (ESIM. ETS, MYC)
4. GTPaasit (GTPases) (ESIM. Ras- geenit KRAS, NRAS, HRAS)

Box2 geenit taas ovat tuumorisupressiogeenejä (tumor suppresors), ne estävät , jarruttavat, inhiboivat, solun kasvua ja jakaantumista. Ne geenit koodaavat proteiineja, jotka toimivat jarrun tavoin fundamentaalisessa solusyklissä. Jos tällaisia tärkeitä, varsinkin joka kontrollikohdissa tarvittuja proteiineja koodaavia geenejä, mutatoituu,  saattaa tuottua sellaisia proteiineja, jotka ovat menettäneet tärkeän jarrutuskykynsä ja silloin solu pääsee jarruttamatta ohi kontrollikohdan/kohdat ja niin solu pääsee kasvamaan liikaa. Näitä mutaatioita sanotaan ”loss of function” mutaatioiksi, funktionmenetysmutaatioiksi.
Näiltä genomi on suojautunut siten, että yksikin normaali geenikopio tällaista suppressiogeeniä jo riittää säätämään solunjakautumisen. Mutta jos kumpikin geenikopio on mutatoitunut, solusyklin jarru ei enää toimi ja solu voi alkaa villisti proliferoitua. 

Tuumorisuppressiogeenit ajetaan kolmeen pääluokkaan
1. Antionkogeenit (Anti-oncogenes) (ESIM. CDKN2A, RB1)
2. DNA-vaurion kontrollikohtien geenit (DNA damage checkpoint genes) (ESIM. TP53)
3. Kaitsijageenit (Caretaker genes) (ESIM. BRCA1)



 Sitten kun solusykli on tapahtunut ja yksi uusi solu jatkaa  individuellia elämäänsä:



Asetan tähän tärkeän kuvan  promoottorikohdasta, josta määrätyy, mikä DNA-geenikoodikohta  aletaan kirjoittaa  RNA-muotoon proteiiniksi toteuttamista  varten.

Promoottorimoduli


 Tästä seuraa normaalisolussa  monta kontrollia DNA-tasosta alavirtaan  eukaryoottisessa solussa proteiinien valmistuksessa. 

1. Transkription kontrolli
2. Primääri-mRNA:n prosessoinnin kontrolli
3. mRNA-lähetetään tumasta solulimaan ja  tämä kuljetus ja paiakallistaminen sytoplasmassa  on kontrollin alainen 
4. Translation kontrolli
5. Tarvittaessa inaktiivin mRNA:n hajoituksen kontrolli
5. Translatoidun proteiinin kontrolli
6. Proteiinin aktiivisuuden kontrolli . 


Syöpäsolulla on kaikissa näissä  vaiheissa  omia  tyypillisiä piirteitään.  niistä erikseen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar