Leta i den här bloggen


onsdag 7 mars 2018

Syöpää aiheuttavista viruksista

Viruksien määrä  maailmassa on erittäin suuri ja ne jotka ihmiskehoakin vikuuttavat ovat iso joukko. Virukset  vaativat isäntäkehoa ja  sen takia ne liikkuvat solun signaalijärjestelmässä ja mitä kaikkea ne saavat aikaan, sitä ei edes vielä tiedetä, muta muutamista on  saatu selviell että  ne asosioituvat ihmsen syöpiin. Voi löytyä tietysti   ajan mittaan useampiakin viruslaatuja, kun on saatu tarkasti selville  mitä ne ihmisessä toimivat ja mihin ne ihmistä  hyväkseen käyttävät. Jotkut virukset  tarvitsevst ihmiseltä   aminohapporakenteita  piffatakseen omaa genomiaan ja sitten lähtevät pois ihmiskehosta jättäen jopa immuniteettia sitä kohtaan.
MutTa  tuumoriviruksiin on lueteltu ainakin HBV, HCV, EBV(HHV4), HPV, HTLV-1, KSHV(HHV8) ja MCV.
Näistä löytyy taulukoita netistä kun hakee hakusanalla " human tumor associated viruses".
Ensimmäinen virus, jonka  havaittiin aiheuttavan  tuumoria, löytyi vuonna 1911 (sarkoomaa aiheuttava virus RSV)- tämä oli kanoilta tehty havainto. Tehtiin johtopäätös että  koekanapoikaan istutettu  sarkoomatuumorimateriaali  täytyi olla olemukseltaan  virustata, koska se aiheutti sarkoomaa terveessä kananpojassa. kun tämä havainto oli tehty löydettiin seitsemän  virustyyppiä, jotka voivat piillä ihmisessä esiintyvien syöpien   taustasyynä,
Tässä puhutaan  käsitteestä  "viral oncogenicity", viruksen  onkogeenisyys.   Siinä on monta mekanismia.
 Suora mekanismi on se, että viruksella on jo mukanaan   viruksen onkogeenit, EVO  ( expression of viral oncogenes) ja virus  intgegroi omaa DNA:ta ihmisen genomin sekaan (IVO, integration of viral oncogene ) . Sitten virus pystyy joko  omien onkogeeniensä työn helpottamisen tai  ihmisen genomissa jo olevien proto-onkogeenien ilmenemän edistämiseen. Lisäksi virukset voivat aiheuttaa kroonista infektiota, joka taas epäsuoraan  mahdollistaa  tuumorikasvua.

DNA-virukset säilövät geneettisen materiaalinsa DNA.ssa ja  ihmisen 7 tuumoriviruksesta on  5 virusta DNA-viruksia. Niille on tyypillistä hyödyntää solun replikaatiomekanismia, jota ne saa tehtyä oman replikaationsa.
 Ihmisen papillomavirus (HPV) edistää syöpää  integroimalla  oman DNA:nsa ihmisen genomiin ja ilmentää virusonkogeenejä E6 ja E7. Ne puolestaan  inaktivoivat ihmisen  TP53 ja RB  tuumorisuppressorigeenejä. Lisäksi vielä  ihmisessä tapahtuu MYC-aktivaatio, kun HPV-virus integroituu solu DNA:n MYC_alueeseen.

Toinen tunnettu tuumorivirus on EBV, Epstein-Barr virus, joka normaalisti infektoi immuunisysteemin B-soluja .(Tämä on erittäin  tavallinen virus ja sanotaan että se virittää immuunisysteemiä eikä olisi  useimmille mitenkään vaarallinen. 95% ihmiskunnasta kantaa tätä virsuta) . Mutta  sillä viruksella  on kolme onkogeeniä LMP1, EBNA-2 ja EBNA-3c ja  ne  voivat vaikuttaa  B-solujen kasvua, transformaatiota  ja  solun signaaliteiltä   suistumista, jos ihmisen  immuunivaste on heikentynyt jostain syystä.

Suomalainen  Wikipedia kertoo tästä tavallisesta viruksesta. 
Epstein–Barrin virus eli EBV (tunnetaan myös nimellä human herpesvirus 4 (HHV-4) on vaipallinen, gammaherpesviruksiin kuuluva DNA-virus, joka infektoi B-lymfosyyttejä ja jää piilemään niihin latentissa muodossa. EBV on tavallisimpia ihmisen viruksia ja lähes kaikki saavat tämän infektion elinaikanaan. Virus aiheuttaa mononukleoosia, joka on yleinen tauti nuoruusiässä (13–25-vuotiailla). Lapsilla EBV-infektio ei usein aiheuta lainkaan oireita. EBV liittyy kuitenkin myös syöpäkasvaimiin, joiden tutkimuksen yhteydessä se alun perin löydettiin 1960-luvulla.EBV tarttuu erityisesti limakalvokontaktissa, esimerkiksi suudellessa, mistä tauti on saanut lempinimen ”pusutauti”. Virus on nimetty tutkijoiden M. Anthony Epstein ja Yvonne Barr mukaan, jotka löysivät ja kuvasivat viruksen vuonna 1964.Viruksen tunnistamiseen on saatavilla laitteita joilla tulos on selvillä nopeasti.

Ihmisen herpesvirus 8 , HHV8 koodaa monia onkogeenejä ja pystyy  aiheutatmaan soluproliferaatiota, immuunievaasiota ja angiogeneesiä.

Nämä kaksi virusta EBV (HHV4)  ja HHV8 ( KSHV) eivät  integroi omaa DNA:taan ihmisen genomin DNA;n joukkoon, vaan pitävät DNA:nsa episomi-rinkuloina, joista ne voivat replikoitua ihmiskromosomeista riippumattomalla tavalla itsenäisesti.

Hepatitis B- ja C-virukset (HBV, HBC)  ovat tavallisia maksasolusyövän  aiheuttajia, koska ne tekevät maksasoluihin  kroonisen, kirroosiin johtavan tulehduksen. Kirroosi on tila, jossa maksasolut ovat vaurioituneet ja arpiset eivätkä enää pysty kunnolla toimimaan. HBV  ilmentää X- antigeenia (HBx), joka edistää solun proliferoitumista ja integroituu ihmisgenomin DNA:n joukkoon ja vaikuttaa ihmisen proto-onkogeenien aktivoitumista ja kromosomaalista epävakautta (instabiliteettiä) HCV taas on RNA-virus, (single strand RNA) ja se säilyttää genomisen materiaalinsa RNA- muodossa.

HTLV-1 on retrovirus, ihmisen T-lymfotrooppinen virus-1 ja se aiheuttaa aikusien T-solu leukemiaa ja lymfoomaa. Tällaiset retrovirukset ovat RNA-virusten alaluokka ja niillä on oma entsyymi,  joka käänteiskopioi  RNA-koodin  sDNA- muotoon,  joka voidaan syntetisoida  kaksisäikeiseen dsDNA -muotoon ja integroida isännän DNA- genomin joukkoon toislla entsyymillä nimeltä integraasi.


On huomattava, että ihmisen genomissa on myös puoustusjärjestelmä  kaikenlaisia viruksia vastaan  Esim TRIM, APOBEC) , myös retroviruksia vastaan,  ja  antivirus geenien repertuaari on hyvin laaja sitten kun se aktivoituu. Mutta moni virus on evoluution aikana keksinyt järjestelmiä, jolla se suorittaa antivirusvasteen evaasion, välttää ihmisen antivirusohjelmia.  Tämä on aivan jatkuva evoluutio, evoluutiota tapahtuu myös ihmisessä, tosin  hitaammin geenitasossa,  joten  suuri osa  ihmisen  antivirustrategiasta täytyy tehdä järjen avulla. Sekin on evoluutio asia! Virukset ovat aivan häikäilemättömiä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar