Leta i den här bloggen


onsdag 7 mars 2018

Syövän genomi ja ihmisen genomi

Ihmisen DNA- genomi tuottaa ihmisiä, kun  DNA-koodista on kirjoitettu  RNA-sanoma  ja se on käännetty  proteiinikielelle. Uudessa sukupolvessa on   genomin kaikki  koodit   meioottisesti   kombinoitu uudeksi täydelliseksi genomiksi - Ihmisen genomi uudistuu jokaisessa sukupolvessa ja aina- useimmiten -  valiutuu elinkykyisempi uusi sukupolvi esiin."Pojasta polvi paranee"- on suomalainen sananlasku).   Genomin uudistuma,  rekombinaatio, tapahtuu sukupolven vaihtuessa ihmisellä.  Se on hidasta uudistumistahtia  esim viruksiin verrattuna, jotka  rekombinoivat genomiaan usein. esim  influenssavirus  hyökkää vuosittain uudella  kombinaatiollaan, joka pitää aina selvittää kun siten koostetaan uutta viruskombinaatiota  vastaan uusi rokote vuosittain.

 Täytyy  vain toivoa että syövät eivät keksi  siirtyä suoraan  seuraavaan sukupolveen  ihmisgenomin meioosin kautta.

Kaikella kasvavalla  on genominsa.
Yleensä  luonnossa  kasvu on luonnonlaki ja   johtaa  elossapysymiseen , vahvalla elämisen vietillä, ainakin lajissa, ellei yksilötasossa. Kehon solukossa yksilötaso käyttää apoptoosia lajin  eduksi.  Tämä elämänhalu on pyrkimystä immortaliteettiin- ihmiskunta pyrkii siihen myös: Koetetaan hoitaa terveyttä, jotta elinikä  nousisi ja turhat varhaiskuolemat voitaisiin välttää.
 Lisäksi on  ikuisuus usko niillä joilla on ja usko ylösnousemukseen .  Kaikessa on tämä immortaliteettilinja. Ihmisen sydämeen on asetettu  iäisyys- sanoo Raamattu.
 Ja kumma kyllä myös kaikessa  ikävässä, kuten syövässä ja kaikessa   vahingollisessakin on halu olla ikuinen.  Se on peruspiirre kaikessa olevaisessa.
Tästä  valtavasta immortaliteettitaistelusta  on  jo aivan Raamatun alkulehdillä  ohjeet. Ihmisen tulee alistaa  luomakunta valtaansa- rehottavat  kasvit  ja paisuvat eläinkuntalaumat ja viidakot.  Tänä päivänä ollaan   taistelussa esim hyönteiskuntaa vastaan  aivan alakynnessä ja pienet itikat pääsevät surmaamaan miljoonia ihmisiä taudeilla, joita ne kantavat.   Samoin syöpä on yleisvaara ihmiskunnalle, koska siinä on se immortaliteettivimma ihmisen tuhoksi. Se on  sieluttomia kuoleman valtoja.
Ja  silläkin on genomi.

 Tämä syövän genomin  selvittäminen on  nyt kiivaan tutkimustyön kohteena maailmassa. koetetaan löytää siinä ilmeneviä yleislakeja ja sitten erityispiirteitä eri syöpien suhteen. Sitä hahmotetaan.

  Tuo viime viikon perjantain väitöstilaisuus  Göteborgissa oli juuri sitä syövän genomin yleishahmottamista.

Comprehensive analysis of structural genomic alterations in cancer. Computational approaches for identification cancer driver events. (Väittelija tri Babak Alaei-Mahabadi),  Tieteessä on viime aikoina edistytty valtavasti, niin että  tuhansien kokogenomien samanaikaispikaluenta on mahdollinen ja niin tässäkin työssä on pystytty analysoimaan yli 10 000 syöpägeeniä.  (HTS, High throughput sequencing), (WGS, Whole genome sequencing),(WES, Whole exome sequensing).

Milloin alettiin epäillä, että genomissa voisi olla syytä syöpään?

Vuonna 1914 tehtiin hypoteesi, oletus  kromosomipoikkeamasta syöpää  aiheuttamassa.
 Vuonna 1944 oli selvitetty , että DNA on geneettinen  materia.
Watson ja Crick 1953  selvittivät, miltä DNA-molekyyli näyttää.
 Vuonna  1962 ja 1973  voitiin  vahvistaa että  kromosomimuutos aiheutti leukemiatuumoreita  (ns. Filadelfiakromosomi).   Siinä  oli tapahtunut kromosomipalan siirtymä kahden eri kromosomin kesken.Sitten  selvisi, että   niissä paloissa olevat geenit BCR ja geeni ABL joutuivat  lähekkäin ja tekivät fuusion. Nyt tämä fuusiokohta  aminohapoiksi  luettuna koodasikin aivan uutta proteiinia. Sitten keksittiin  että voi tapahtua myös aktivoiva pistemutaatio onkogeenissa (1982).
Tästä alkoi  tutkimuslinja, jossa selviteltiin syöpiin assosioituneita genomisia muutoksia, jotka olisivat  funktionaalisesti niin  tärkeitä, että niistä seuraisi kasvannaisten kehittymistä.

Tiedetään  että DNA-muuntumisia tapahtuu hyvin paljon ihmiskehossa, mutta niistä  suurin osa käsitellään  heti DNA.n korjauskoneistolla.  Mutta jokin pieni murto-osa muuntumisista  välttyy korjauksilta ja   niistä taas jokunen voi antaa solulle sellaisia piirteitä, jotka ovat  syävlle tunnusmerkkejä. Vuonna 2004 eräs tutkija oli selvittänyt, että  soluDNA saa 10 000 vauriota päivässä vain yhdessä ainoassa solussa jo. Näissä vaurioissa , virheissä,  voi olla yhden nukleotidin   vaurioita tai nukleotidiparien epäsopivuutta (mismatch)  tai DNA-säikeissä yhden säikeen katkeama (single strand break)   tai jopa molempien säikeiden yhtäaikainen katkeama ( double strand  breaks, DSB). Tästä voikin johtua  genomiin struktuurin  muunnosta. Korjausmekanismit  ovat vaurion  mukaisia. Niin akuan kun on kaksi DNA-säiettä,  toisessa olevaa  siteota  voi käyttää apuna vastapäisen säikeen korjaamiseen, mutta jos  on   molempien säikeiten  katkeama, korjausjärjestelmä  suoraan sanoen räätälöi DNA.n kokoon parhaimmalla mahdollisella tavalla- mutta tässä  on aina mahdollisuus muutaman  emäspärin menetykseen (deleetio)  tai insertioon (lisäykseen).

 Mitä sitten on tapahtunut, että syöpä saa alkunsa ja luo oman genominsa, joka  karkaa solun säätelystä, tämä on laaja tutkimuskohde ja  siinä on  selvitettävä ensinnäkin  solun DNA:n omat normaalit korjausmenetelmät ja kuinka niistä voi  päästä  alkuun virhe, joka paisuu. 

Miten voi itse suojata  oma DNA genomiaan?

Tässä täytyy huomata, että DNA on proteiinimateriaalia suurimmaksi osaksi ja sen korjauskoneisto on proteiinimateriaalia. Korjaajat ovat proteiineja. Tämä tarkoittaa, että ihmisen on järjellään ajateltava, että päivittäinen  puhtaan veden saanti ja  ravitseva ateria ja liikunta vastaavat  kehon perustarpeita, että kaikki nämä  DNA-sääteiset  korjauskoneistot voivat tehdä tehtävänsä.
Tähän on  aivan maitten ministeritasolta tehty  ravintosuositukset kansaa varten.  Se on sitä immuunipuolustuksen järkistrategiaa:  Pohjoismaiset suositukset.

 Suosituksia päivitetään joidenkin vuosien välein kun on saatu tarpeeksi uutta tieteellistä tietoa ihmiskehon tarpeista. Lisäksi jokainen valtio  sovelluttaa  yleissääntöjä oman valtionsa puitteisiin, koska  sijainti maapallolla  vaikuttaa näihin suosituksiin ( auringon erilainen  saanti esim. vaikuttaa D-vitamiinin suosituksiin).

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/naringsrekommendationer/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf

Paras tapa taistella syövän genomia vastaan on pitää omaa genomia kunnossa, koska se sisältää työkalut ihmisen  silmille näkymättämään  genomitason  jokapäiväisiin taisteluihin.

Tulee välttää genomisia toksiineita (genomimyrkkyjä), mikäli mahdollista.    Valtion taholta  tähän on omat virastonsa ja sieltä tulee  lakipykäliä ja suosituksia. Tiedetään esim että tupakansavu  ei ole edullinen, siinä on paljon karsinogenejä. Mutta  Ruotsissa  on  saatu 40 vuodessa  mahtavasti aikaan tupakattomia miljöitä ja edelleen   tämä  suuntaus vallitsee, mikä varmasti näkyy keuhkosyöpätialstoissa edullisena vaikutuksena.
Ravintoaineitten suhteen on lainsäädäntönsä. Esim  varoitetaan paistopintamutageeneistä (stekytemutagener).  On lisääntyvää tietoa metabolisten tekijöiden  merkityksestä syöpää suosivina  seikkoina.  Alkoholillakin on jotain osuutta kanserogeenisyydessä. Sen teratogeenisyys kohdistuu  ennen kaikkea  ihmissikiöihin.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar