Leta i den här bloggen


fredag 2 mars 2018

Päivän teesi koski genomia

http://hdl.handle.net/2077/54530
Syövässä tapahtuvista genomin rakenteellisista muuttumisista on tehty laaja analyysi ja  aiheesta  oli tänä aamuna väitöstilaisuus Göteborgin Yliopiston  Sahlgrenskan Akatemiassa.
Kuuntelin tätä englanninkielistä väitöstä. Vastaväittäjänä  toimi sveitsiläinen Dr. Giovanni Ciriello.
Väitöstilaisuudesta sain  teesikirjan mukaani tavalliseen tapaan, joten  voin katsoa siitä johdannosta tärkeitä  muistiinpanoja  tähänkin blogiin. Erittäin asiapitoinen johdanto, jossa selvitettiin syövän biologiaa, syöpägenomille tyypillisiä piirteitä, nykyistä korkeaa tutkimustekniikkaa (jossa  kromosomit voidaan kaikki  selvästi erottuviksi kromosomipareiksi, mikä helpottaa  kaikenlaisten kromosomideletioitten ja insertioiten havaitsemista )  ja tietokoneellistettua syöpägenomin luentaa.
Ensimmäinen osatyö selvitteli  virusten osuutta  syövässä ja syövän genomissa.
mainittuja viruksiamm.:  HPV lajit; EBV/HHV4; HHV1; CMV/HHV5; HHV6B;BK polyomavirus; HBV, HIV-1, Enterovirus(uusi).
Jos jokin virus aiheutti maligniteeettia, katsottiin mikä yhteys oli viruslajin  ja syöpälajin kesken.
Toinen osatyö analysoi somaattisia rakenteellisia genomisia muutoksia ja mitä ne vaikuttavat geenin ilmenemään ihmisen erilaisissa syövissä.
Tässä kiinnitettiin huomiota geenikopioitten lukumäärän muutoksiin   (copy number alterations) ja sen merkitykseen rakenteellisissa muutoksissa.  Tutkimusmateriaali on   todellakin  laaja ja riittoisa ja siitä on tehtävissä johtopäätöksiä ja  se antaa viitteellistä tietopohjaa  jatkotutkimuksiin, jotka puolestaan taas voivat johtaa käänteentekeviin parannuksiin  viruksen ja syövän hoidossa  ehkä jo lähitulevaisuudessa.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar