Leta i den här bloggen


måndag 5 mars 2018

Syövän uusia tunnusmerkkeja. immuunievaasio , epänormaali metabolia

Terveellä immuunijärjestelmällä on monia keinoja, jolla se estyy hyökkäämästä  kehon omia tavallisia soluja vastaan. Mutta entä jos kyse on kehossa itsessä  olevasta syöpäsolusta? Miten immuunijärjestelmä  silloin toimii?

 Onhan nyt kyse immuunivasteesta sellaisia soluja kohtaan, jotka hyökkäävät omaa kehoa vastaan ja joiden aineenvaihdunta ja kasvu ovat epänormaalejaa

 On jouduttu luomaan uusi sana, kun tiede on edistynyt. immuunimuovausteoria (immunoediting) .(Dunn et al. 2002) , tämä immuunimuovaus käsittää kolme vaihetta ;   "elimination, equilibrium and escape" (Dunn, Old and Schreiber 2004).  Eliminaatiovaiheessa  tapahtuu immunologinen kartoitus, jonka aikana  immuunisysteemi voi tunnistaa tuumorisolusta vapautuvaa tuumoriin liittyvää antigeenia ja antigeeni voidaan  juurtaa  pois.  Tasapainovaiheessa (equilibrium) on jatkuvaa DNA-muuntumista, ehkä  hankkiutuu joitain  ei-immunogeenisiä fenotyyppejä ja tuumorin evoluution aikana tapahtuu niiden  positiivista valintaa.  Lopulta  tulee välttö vaihe (escape, evaasio)- ne solut jotka ovat selvinneet elossa  eliminaatiosta ja tasapainovaiheesta,  kasvavat kontrolloimattomina johtaen  havaittaviintuumorimuodostumiin.

Duodecim kirjoittaa myös immuunimuovausteoriasta:
http://sic.fimea.fi/3_2015/syovan_immunoterapian_uusi_tuleminen137

"Immuunijärjestelmä on osallisena useissa syövän kehittymisen ja etenemisen kannalta keskeisissä vai­heissa. Immuunimuovausteorian (immunoediting)  mukaisesti immuunijärjestelmä pyrkii tunnistamaan syöpäsolut vieraiksi ja muodostamaan niitä kohtaan immuunivasteen. Kuitenkin immuunijärjestelmä saa samalla aikaan darwinistisen valintapaineen, mikä johtaa paremmin immuunijärjestelmän hyökkäyksiä kestävien solukloonien valikoitumiseen.

 Tulehdus voi myös tukea syöpäsolujen leviämistä muun muassa aktivoimalla uudisverisuonimuodostusta ja onkogeenien viestinvälitysreittejä. (Esim) kolorektaalisyövissä on runsaasti tulehdussolukkoa eri puolilla kasvainta. Yleensä tiheämpi tulehdussoluinfiltraatti on yhteydessä potilaiden parempaan ennusteeseen, mutta yhteys on riippuvainen solujen tyypistä ja sijainnista.

 Syöpä indusoi myös systeemisen tulehdusvasteen, joka voi edistää etäpesäkkeiden muodostumista. Lisääntyvän tiedon immuunijärjestelmän osuudesta syövän patogeneesissa odotetaan tuovan uusia keinoja syövän diagnostiikkaan, ennusteen määrittämiseen, seurantaan ja hoitoon.
 (Juha Väyrynen ja Jan Böhm)

  ....kyky välttää immuunipuolustus luokitellaan yhdeksi uusista syövän tunnusmerkeistä ja kasvaimen leviämistä tukeva tulehdusreaktio (tumor promoting inflammation)  toiseksi kahdesta keskeisestä tekijästä, jotka auttavat tunnusmerkkien saavuttamisessa".

10. Toinen uusi  syövän tunnusmerkki : Epänormaalit metaboliset tiet ( Abnormal metabolic pathways) 
Kaikille kasvaville  soluille on tärkeää saada energiaa ja ravintoaineita. Myös syöpäsoluille nämä asiat ovat olennaisia. ne kasvavat kontrolloimattomasti ja jotta ne voivat pitää yllä proliferaatiokykyään, ne tarvitsvat  kasvavassa määrin ravinteita kuten glukoosia ja muita  ravintoaineita, ja ne voivat saada niitä  asentelemalla  omaa metaboliaansa. Useimmista  normaalisoluista poikkeavalla tavalla syöpäsolut näyttävät metaboloivan glukoosia ja tuottavan siitä energiaa sellaisilla biokemiallisilla reiteillä, joihin happi ei osallistu, vaikka sitä olisi saatavilla. Tätä ilmiötä sanotaan Warburgin efektiksi (Warburg, Wind  et Negelein 1927). Vaikka tämä reitti on tehoton  metabolisena tienä, niin malignit solut tyypillisesti tuottavat ATP:tä, primaarista energiapakettia jopa 100 kertaa nopeampaa tahtia kuin terveet solut.
 Lähde: http://hdl.handle.net/2077/54530

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar