Leta i den här bloggen


måndag 5 mars 2018

Syöpäsolun primäärit tunnusmerkit


Useat biologiset koneistot vaikuttavat normaalisolun muuntumisessa syöpäsoluksi. Nämä mekanismit voidaan yhteenvetona ryhmitellä kymmeneksi biologisten tunnusmerkkein ryhmäksi Hallmarks of cancer. Hanahan et Weinberg (2011b) ovat tehneet oman luettelonsa näistä. Netistä löytyy paljon luetteloja. Viime perjantain teesi käytti tätä Hanahanin ja Weinbergin luettelointia johdannossa.
HANAHAN ja WEINBERG tekivät taulukon 10 tekijän ryhmästä. 

6 niistä ovat syövän primäärisiä tuntomerkkejä:

1.Kasvavien solujen itseriittävyys kasvusignaalien suhteen. ( self-sufficiency in growth signals) . Normaalisoulussa kasvutekijät vaikuttavat reseptorivälitteisesti. Ne aktivoivat reseptorin, joka johtaa signaalikaskadiin solun sisällä ja ne kasvutekijöistä tulevat signaalit merkitsevät sitä, että solun tulisi jakaantua. Tämä kaskadi on interaktiossa monen soluproteiinin kanssa.
Mutta syöpäsolussa geenimuutokset, jotka koskevat näitä reseptoreita, voivat rikkoa tämän hyvin koordinoidun prosessin. Sellaiset muutokset voivat johtaa usean geenin lisääntyneeseen aktivoitumiseen, jolloin tuottuu liikaa transkriptiotuotetta ja lisääntynyttä signaloitumista reseptoreista. Tai vaihtoehtoisesti tuloksena voi olla uudenlaisia reseptoreita, jotka aktivoivat itse itseään ilman kasvutekijän läsnäoloa. Kasvutekijästä riippumaton signaloituminen syöpäsoluissa aiheuttaa kontrolloimatonta solun jakaantumisesta ja voi johtaa tuumorin muodostumiseen.

2. Epäherkkyyttä anti-kasvusignaaleille. ( Insensitivity to Anti-growth Signals )
Solusyklin lopussa on monia kontrollipisteitä, joissa havaitaan jokainen solu, jonka DNA on vaurioitunut. Normaalisolut, joiden DNA on viallinen, aktivoivat solukuoleman ennen kuin solu siirtyy mitoosivaiheeseen. Tuumorisuppressiogeenit (TS-geenit) koodaavat sellaisia proteiineja, jotka ovat vastuussa viallista DNA:ta omaavan solujen pysäyttämisestä.
Syöpäsoulussa TS-geenien muuntumiset voivat inaktivoida näitä kontrolliasemia (checkpoints) ja silloin salliutuu vaurioituneiden solujen jakaantumista ja tytärsoluihin pääsee niiden mutatoitunutta DNA:ta.

3. Rajaton replikaatiokyky. ( Limitless replicative potential). Useimpien solujen kyky replikoitua rajoittuu 40-60 solusykliin. Tämä säätyy telomeerien lyhentymisestä. Telomeerit ovat pitkiä toistosegmenttejä, jotka sijaitsevat jokaisen kromosomin päissä ja ne suojaavat kromosomia nukleolyyttiseltä hajoamiselta ja kromosomin sisäisiltä fuusioilta.
Normaalisolussa telomeeripäädyt lyhenevät jokaisesta replikaatiosyklistä ja kun niiden pituus on alittanut tietyn kriittisen rajan, solu käy läpi normaalin vanhenemisprosessinsa. Se on mekanismi, jossa solu lopettaa jakautumasta.
Mutta syöpäsolu pitämällä telomeerejään yllä pystyy välttämään  tuon kriittisen rajan (Hayflick limit).  Tämä tapahtuu tyypillisesti siten, että telomeraasiproteiini (TERT)  aktivoituu, ja alkaa lisätä DNA-emäksiä telomeereihin. Telomeraasi on normaalisti erilaistuneissa soluissa inaktiivi, mutta syöpäsolussa se saattaa muuttua aktivoiduksi, esimerkiksi rakenteellissesa variaatiossa tai mutaatioissa.

4. Kreikkalainen sana apoptoosi oma merkityksen ”lehteillä irti”, ”irrota”, falling out
Apoptoosi on normaaliprosessi, jossa solut tarkoituksellisesti poistuvat, katoavat, soluyhteisöstä kokonaisuuden eduksi eli tavallaan kuolettautuvat ohjelmoidusti.- kuin syksyn puut-  Tällainen ohjelmoitu solukuolema voi laueta esiin sisäistä tietä (intrinsic pathway) kun sen oma DNA on vaurioitunut tai ulkoisista tapahtumista ( extrinssic events), joita ovat ravinteiden puute, ja kasvutekijöiden puute solun ulkopuolella. Kuten kaikki muutkin biologiset prosessit, myös apoptoosi kohdistuu moniin proteiineihin, niin proapoptoottisia kuin antiapoptoottisia ominaisuuksia omaaviin valkuaisaineisiin. Normaalisti apoptoituvasta solusta jäävä jäte käyttyy organismin hyväksi. Sen sijaan syöpäsolu välttää apopoottisen käyttäytymisen (Evading apoptosis) ja koettaa käyttää hyödyksi muita soluja energiaa saadakseen ja ”kehittää” genomiaan voittaakseen itselleen jotenkin ravintoa ja tilaa.

5. Normaalisolut kasvavat hyvin organisoituun tapaan muodostaen kudoksia ja elimiä, joilla on spesifinen tehtävänä. Mutta malignit solut päinvastoin tyypillsisti invasoituvat ympäröiviin kudoksiin löytääkseen ravinteita, jota ne tarvitsevat pysyäkseen elossa ja pitääkseen kasvuaan yllä. (Activating invasion and metastasis). Syöpäsoluilla on kyky murtautua irti omasta kudoksesta, jossa ne ovat alkaneet kehittyä, mennä verisuoniin ja asettua toiseen kudokseen, metastasoitua. Tämä prosessi on hyvin monimutkainen ja   useat proteiinit ovat osallistuamssa . Sellaiset genomisilla muuntumisilla viallisesti sääteleviksi muuttuneet proteiinit voisivat mahdollisesti antaa syöpäsoluille metastaattisia kykyjä.

6. Kun kasvain kasvaa, se tarvitsee lisää ravinteita pitääkseen yllä proliferoitumistaan. Sentakia sen on rekrytoitavat uusia verisuonia, koska niistä on peräisin ylläpitävä happi ja ravinteet (Sustained angiogenesis).
Kasvain saa aikaan uusia verisuonia siten, että se stimuloi niiden kasvua kudokseen ja ympäristöön. Tätä sanotaan angiogeneesi-tapahtumaksi, uutissuonten syntymiseksi. (Tästä johtuu että, joissain syöpäleikkauksissa sattuu suurta verenvuotoa, koska uutissuonia on erittäin paljon ja niiden kulku on ennalta-arvaamatontakin. Eli: Verensiirtojen tarve leikkausten yhteydessä voi olla ennaltalaskemattoman suuri- ne verisuonet eivät noudata anatomista karttaa vaan syövän tarpeita). 
Angiogeneesikoneistolla on luonnollisesti myös normaalia merkitystä esim. haavan paranemisessa.
Angiogeneesin eräs päästimuloija on tekijä VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Genomisista muuntumisista johtuen tätä proteiinia voi esiintyä ylimäärin ja siitä voi angiogeneesi aktivoitua.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar