Aivan lähdetietoa hyrdoksyproliinista vuodelta 1969.
Vuonna 1962 Johnson ja Strecker selittivät miten proliini metaboloituu glutamaatiksi. Ensiksi se oksidoituu pyrroliini-5-karboksyylihapoksi, mikä on essentiellisti irreversibeli muutos. Reaktio on aerobinen sytokromiin linkkiytynyt oksidaatio. Pyrroliinikarboksyylihappo konvertoituu glutamatiksi pyridiininukleotidiin linkkiytyneessä dehydrogenaatiossa. Glutamaatista käsin voi mudoostua aivan toista tietä proliinia ja siinä tiessä on yhteinen intermediäärinen molekyyli tämä pyrroliini-karboksyylihappo. Proliinista glutamaattiin johtava tie, sen entsyymit ovat vain mitokondriassa. kun taas pyssoliini-5-karboksyylihappon reduktiota katalysoivat entsyymit ovat extramitokondriaalisia.
Hyp
Imettäväiskudoksissa esiintyy 3-OH-L-proliinia ja 4- OH-L-proliinia. OH-lysiinin tavoin 4-OH-proliinia on kollageenin rakenteessa. (Rotan hännästä on löydetty 3-OH-proliinia). Vapaata dietääristä 4-OH-proliinia tai OH- lysiiniä ei kasvavan koe-eläimen dieetistä hyödynny sen elimistöön. Pikemminkin se muoto syntetisoituu proliinin kombinoidusta muodosta. On ehdotettu, että proliinihydroksylaation substraattina olisi prolyyli sRNA tai prolylpeptidi. Nykyinen 1969) näyttö suosii jälkimmäistä oletusta Hydroxyproliinin happi on pikemminkin ilmasta peräisin kuin nesteestä. Hydroksylaatio, joka vaatii mikrosomaalisen fraktion entsyymeitä, käsittää oletettavasti oxygenaasireaktion. Sekä 5-ketoproliini että 3,4-dihydroproliini voidaan sulkea pois välituotteista tritium-merkattujen tietueiden perusteella, kun on verrattu OH-lysiinistä saatuihin tietoihin. Kollageenisynteesiä, jota tapahtuu samanlaisin mekanismein kuin muidenkin proteiinien synteesiä, on saatu aikaan myös soluvapaista kanan-alkion systeemeistä. Vaikka on jotain epävarmuutta vielä makromolekulaarisen kollageenin hydroksyloituvasta prekursorista, on ilmeistä että se on polypeptidi molekyylipainolta 15000. Antibiootti aktinomysiinin järjestelmässä on 4-OH-proliinia ja 4-ketoproliinia. Vapaita hydroksyproliineja (Hyp) inkorporoituna suoraan aktinomysiinipolypeptidiin (Str. antibioticus).
varhaiset ravitsemus ja aineenvaidhuntatutkimukset viittavat siihen, että OH-Pro on glykogeeninen ja konvertoituu glutamaatiksi ja alaniiniksi. Välituotteitta ja entsyymeitä, joita esiintyy sekä L-että D- OH-proliinimetaboliassa, on tutkittu yksityiskohtaisesti immettäväisiltä.
4-OH-D-proliini tai allo-4-OH-D-proliini: Tästä seuraa välituotteet:
Delta1-pyrroliini-4-OH-2-karboksylaatti,
alfa-keto-gamma-OH-delta-aminovaleraatti,
pyrroli-2- karboksylaatti TAI beeta-OH-gamma-OH-butyraatti.
4-OH-L-proliini ( luuresorption merkkari nykyaikana)
antaa välituotteita:
L-delta1-pyrroliini-3-OH-5-karboksylaatti,
gamma-OH-L-glutamaatti-gamma-semialdehydi,
Erythro-gamma-OH-L-glutamaatti,
alfa-OH-glutamiini
TAI alfa-keto-gamma-OH-glutamaatti ( josta tulee pyruvaattia ja glyoxylaattia)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar