Leta i den här bloggen


måndag 7 januari 2019

Infranpunasäteilyä käytetään hyödyksi

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5505738/
Sähkömagneettisen säteilyn spektrissä  infranpunasäteily sijaitsee  radioaalto- ja mikroaaltoalueen  sekä näkyvän  optisen säteilyn  välillä  sitten että kaukoinfrapuna osittain  ulottuu   mikroaaltoalueelle.

Biological effects and medical applications of infrared radiation

  •  Infranpunasäteilyn alue on 760 nm- 100 000 nm välillä ( STUK: 780 nm- 1000000 nm kaukoinfranpuna mukana). Punavalo ja lähi-infra-aallonpituusalue on  600 - 1000 nm ja sitä aluetta käytetään moduloimaan biologista aktiivisuutta (fotobiomodulaatio).Monet tekijät ja tilat ja parametrit  ovat vaikuttamassa IR:n terapeuttiseen efektiin.

(Kommenttiani: STUK tarkentaa IR alueet täten:
IR-A  (lähi-infranpuna) 780- 1400 nm.
IR-B 1400- 3000 nm.
IR-C 3000- 1000000 nm =1000 um =  1 mm,  pisin infranpuna-aallonpituus on kauko-infranpunaa).
Tässä on se rajakohta, missä  sama energialaji saa erilaiset nimitykset, siis sähkömagneettisen alueen radiometriset suureet ja fotometriset suuret  omaava   samalle energiamäärälle eri nimiä riippuen  relevanttisuudesta.  esim. pisimmät sähkömagneettiset aallot ovat kilometreja, joten niitten alueella luhutaan  frekvensseistä (Hz)  kun taas  näkyvän valon alueella puhutaan aallonpituuksista nanometreissä eikä niinkään frekvensseissä, jotka taas ovat hyvin suuria lukuja.   Sitten taaas energian yläpäässä kosmisessa päädyssä aletaan puhua  fotoneista ja kvanteista relevanssin takia).
 https://de.wikipedia.org/wiki/Belichtung_(Physik)
  • Infrared (IR) is a type of electromagnetic radiation, including wavelengths between the 780 nm to 1000 μm. 
  • IR is divided into different bands: 
  • Near-Infrared (NIR, 0.78~3.0 μm), 
  • Mid-Infrared (MIR, 3.0~50.0 μm) and
  •  Far-Infrared (FIR, 50.0~1000.0 μm) as defined in standard ISO 20473:2007 Optics and photonics -- Spectral band]

Infranpunasäteily on rajamaata ja koska se  vaikuttaa myös lämmön muodostusta niin sitä kuvataan sekä radiometrisesti että fotometrisesti.
Radiometrisillä suureilla on vastine fotometrian alueella:
Radiometrian irradianssi on fotometrian valaistusvoimakkuus,.
Radiometrian säteilyintensiteetti  on fotometrian valovoima.
Radiometrian radianssi on fotometrian luminanssi.
Toinen kompastuskivi on termien  nimet muilla kielillä kuin suomeksi.
Täytyy löytää consensus tässä.  Se on vaikeampaa kuin konsensus pituuden ja painon suhteen, koska säteily  on osin näkymätöntä. )

  • "fluence,
  • irradiance, 
  • treatment timing (hoitoaika)
  • repetitionm ( toistaminen)
  • pulsing (pulssimaisuus)
  • wavelength (aallonpituus) "

Suom. On näyttöä siitä, että IR voi vaikuttaa fotostimulaatiota ja fotobiomodulaatiota , mikä  on erityisen  edullista hermostimulaatiolle, haavan paranemiselle ja syöpähoidolle. Eräistä  neurostimulaatio ja neuromodulaatioapplikaatioista päätellen  hermosolut vastaavat erityisen hyvin IR:lle - Nykyistä edistystä neurostimulaation ja regeneraation alalla  käsitellään otsikon artikkelissa. 

  • Infrared (IR) radiation is electromagnetic radiation with wavelengths between 760 nm and 100,000 nm. Low-level light therapy (LLLT) or photobiomodulation (PBM) therapy generally employs light at red and near-infrared wavelengths (600–100 nm) to modulate biological activity. Many factors, conditions, and parameters influence the therapeutic effects of IR, including fluence, irradiance, treatment timing and repetition, pulsing, and wavelength. Increasing evidence suggests that IR can carry out photostimulation and photobiomodulation effects particularly benefiting neural stimulation, wound healing, and cancer treatment. Nerve cells respond particularly well to IR, which has been proposed for a range of neurostimulation and neuromodulation applications, and recent progress in neural stimulation and regeneration are discussed in this review.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar