Leta i den här bloggen


tisdag 8 januari 2019

Hitsaajien suojautumisesta liian kirkkaalle valolle ja UV:säteilylle . Sopivan miljöövalaistuksen järjestäminen.


STUK: Säteily- ja ydinturvallisuus. Ultravioletti -ja laseräteily.  Hitsausprosessin aiheuttama UV-säteily.. Silmien suojaus hitsaustöissä:Sivut 240--243.

Hitsaus,  silmien jaihon suojaus,  valovoima ( kandela cd) ja luminanssi (cd neliömetriä kohtaan)

-”Sähköhitsauksessa syntyy huomattavia määriä UV-säteilyä sekä näkyvää kirkasta valoa, joiden aiheuttamat haitat kohdistuvat sekä silmiin että ihoon. Silmiin voi kehittyä UV- säteilyn seurauksena silmän pinnan sarveiskalvon tulehtuminen eli fotokeratiitti, joka tunnetaan myös niin sanottuna”hitsarin silmänä” eli lumisokeutena. Silmänpohjan verkkokalvo voi puolestaan vaurioitua kirkkaan näkyvän valon seurauksena. Silmävaurioiden lisäksi myös kasvojen iho palaa herkästi voimakkaan UV- säteilyn vuoksi”.


-”Työterveyslaitoksen tekemässä alumiinihitsausta koskevassa tutkimuksessa selvitettiin muutamien eri tummuusastetta olevien hitsaussuodinten kykyä suodattaa optista säteilyä mittaamalla niiden läpi tulevan hitsausvalokaaren luminanssi eli kirkkaus ja säteilyn spektrinen tehotiheys.
Näkyvän valon osalta ohjeellinen arvo miellyttävälle kirkkaudelle on alle kymmenen kilokandelaa neliömetriä kohden ( kcd/neliömetri) siis alle 10 000 kandelaa  neliömetriä kohden.
 Kirjan taulukossa on esitetty hitsaussuodinten läpi mitattuja luminansseja (L) .”

Suure:  LUMINANSSI eli kirkkaus,  L   on pintalähteen"kirkkautta" esittävä suure.
Lähteen pinta-alkion  VALOVOIMA (jonka suure  on I ja yksikkö  cd,  kandela) suuntaan, joka muodostaa kulman alfa alkion (dA)  normaalin kanssa, on d I =L dA cos alfa. 
LUMINANSSIN  eli kirkkauden   yksikkö on  kandela (cd)   neliömetriä kohden.
Hitsausliekin kirkkautta koetetaan himmentää silmäsuojaimin.  


...” hitsaajat ovat perinteisesti suojanneet silmänsä ja kasvonsa käyttämällä kasvojensuojaimia, joissa on pieni hitsaussuodatin silmien edessä.. Perinteiset hitsaussuojat ovat usein painavia ja lisäksi näköalue on hyvin rajoitettu. On kehitetty uuden tyyppisiä hitsaussuojaimia, joissa on kahta eri tummuusastetta vastaavat suodattimet. Tumma suodatin on välttämätön suojaamaan silmiä näkyvältä erittäin voimakkaalta kirkkaalta valolta, joka ei kuitenkaan ole haitallista iholle. 
Tehokkaan UV-säteilyltä suojaavan suodattimen ei puolestaan tarvitse olla tumma, koska UV-säteily pysähtyy oikeantyyppiseen muoviin ja siten kasvojen ihon ja silmien suojaamiseen riittää vaaleampi UV-suodatin”.

-”Silmien suojaimia koskevat yleiset määräykset on annettu eurooppalaisessa standardissa EN 166, kun taas EN 169 sisältää hitsaussuodattimien läpäisyvaatimusket ja antaa tummuusasteiden suositukset eri hitsausmenetelmille. Suositeltava tummuusaste määräytyy paitsi hitsaukseen liittyvien tekijöiden myös miljöön valaistusolosuhteiden (illuminanssi, belysning) sekä henkilökohtaisen mukavuuden ja hitsausetäisyyden perusteella. 

Liian tumman hitsauslasin käyttö ei ole suositeltavaa, koska se haittaa työskentelyä sekä vie hitsaajan usein lähemmäksi valokaaren tuntumassa muodostuvaa otsonia ja alumiinihuuruja. Hitsauskohteen erottaminen muusta työtilasta on suositeltavaa hitsaussuojaseinin tai hitsausverhoin.
Hitsausnaamaria valittaessa tulee huomioida ainakin seuraavat seikat:
Naamari täytää henkilösuojainindirektiivin vaatimukset ja sen täytyy olla CE- merkitty.
Naamarin suojauksen on oltava riittävää ja siinä ei saa olla rakoja eikä reikiä eri osia yhdistettäessä. Naamari on yhdistettävissä muihin suojaimiin, esimerkiksi kypärään ja kuulonsuojaimiin. 
Naamarin kanssa on mahdollista käyttää kaulan ja niskan säteilyltä suojaavaa suojahuppua.
Suojalasi hitsauslasin edessä on helposti vaihdettavissa. 
Naamarin ja hitsauslasin riittävästä kunnossapidosta on huolehdittava. ”



Wikipedia kertoo illuminanssista sista muutamia sanoja: 

ILLUMINANSSI, Valaistusvoimakkuus 

Ympäristön valaistusvoimakkuus asetetaan  edulliselle tasolle.

Valaistusvoimakkuus (tunnus E), on fotometrian suure, joka kuvaa tietylle pinta-alalle (dA) lankeavaa valovirran (dFi)  määrää. Valaistusvoimakkuutta käytetään kuvaamaan, miten hyvät valaistusolosuhteet jossakin tilassa on. 
 Valaistusvoimakkuuden SI-järjestelmän mukainen mittayksikkö on luksi (lx). 
 
Käytännön valaistusvoimakkuusarvoja

Ihmisen silmän värinäkö toimii vain kirkkaammissa olosuhteissa (luokkaa 100 lx). Värien näkeminen vääristymättöminä vaatii myös tasaista valon spektriä. Hämärässä toimii vain kirkkauden (harmaasävyjen) aistiminen ja sekin vaatii hetken totuttelua olosuhteisiin, mutta ihminen saa karkeita näköhavaintoja ympäristöstään noin sadasosa luksinkin valaistuksessa. Tarkkaan työhön tarvitaan päivänvaloa tai tehokas ja hyvin kohdennettu keinovalo.
Illuminanssi ilmaistaan  yksiköissä lumen per neliömetri ja tämä on lux (lx) .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar