Leta i den här bloggen


måndag 7 januari 2019

Erilaisten säteilyjen suureita, radiometrisiä ja fotometrisiä - mittaamisen ideat

Nämä ovat tärkeitä vaikka  suurimmaksi osaksi näkymättömien asioitten  mittaamisesta on kyse;  tuleehan niistä olennaisia vaikutuksia solutasoon ja genomiin ja säteilyjä käytetään terapiaan sekä  onkologiassa että muussa  hoidossa.  Kaikenlaiset fotometriset  terapiat ovat nykyaikana saaneet vielä auringonoton lisäksi koneellisia sädelähteitä.  Lentomatkailu lisää säteilyaltistuksia, koska noustaan alempien ilmakerrosten filtterien yläpuolelle, jopa avaruuteen. kuvitellaan jopa matkustettavan Marsiin asti hengissä. Lisäksi on tuota sotajalkaa ja rikollisuutta, jotka lisäävät  altistusta erilaisille säteilymuodoille,  saati siten onnettomuuksia, joissa kaikenlaisilla  säteilyillä on osuutensa.
Voi sanoa että ei ole helppoa   saada integroitua  itselleen kaikkia  mittauksessa käytettyjä termejä, yksiköitä, määritelmiä ja   yksiköiden keskinäisiä konvertoimismahdollisuuksia -  sen lisäksi että  niitä vielä käyttäisi matematiikasa tai  tietokoneellisesti hyödyksi reaaliajassa.
Onneksi tulevalla sukupolvella on  noin 12- vuotinen kouluaika  alaluokilta ylioppilaaksi - miltei kuin  tiedollisessa inkubaattorissa, jona aikana seuraava sukupolvi voi  optimoidusti hankkia itselleen tätä  tietoa aivan  suhteellisessa rauhassa  vähitellen hyvään muistiinsa  kerrostamalla.
Tieto on sitä paitsi vielä lisääntynyt paljon  sen jälkeen mitä  edellinen sukupolvi  sitä kouluissaan ammenteli kirjoista ja opettajilta. Lisäksi maailma on  kansainvälistynyt yhä enemmän ja eri maiden kesken  valltisevat erilaiset termit ja yksiköt  pyritään  toisin paikoin jopa  sovittamaan  yhteen ymmärryksen lisäämiseksi.
Lisäksi kielitaito alkaa olla kohta aika  monen  perustyökaluja. Poliittiset   eroavuudet tekevät kuitenkin maapallolle  ykköskielen  suhteen  vielä syviä rotkoja , joita tuskin  yhdessä sukupolvessa pystytään silloittamaan. Lisäksi eräät kielet ovat vielä  sulatusuunissaan ja muodostavat vuosittain  voi sanoa uusia  termejä.  Toisia kieliä  luodaan  kirjoitettuun muotoon, jopa aakkostoja luodaan.
Itse kävin koulut aikaan kun ruotsi oli ykkönen  kotikielen jälkeen  ja saksa oli vieraista  kielistä ykkönen ja  vaikutti  erittäin loogiselta asian esittelyjen suhteen.
 Englanti alkoi jo  saada  hyvää asemaa kuten onneksi tänään koko Fennosskandiassa. Sen ilmaisua  on äärimmilleen  typistetty turhasta  kieliopin raamin kantamisesta.   Englannin suhteen on hankalaa se , että  englantilaisella ja amerikkalaisilla taas on  joitain  järjestelmän eroavuuksia ja   mittajärjestelmät ovat  Euroopan  vanhan maailman suhteen  tosiaan uuden maailman  mittoja.  Lisäksi puoli maapalloa  käyttää jopa kirjaimistoja, joista  tämä maailman puoli ei mitään ymmärrä ilman koko elämän opintoja, mikä ei ole relevanttia. Toivottavasti  tämän maapallon puolen jokin yleiskieli  tulee käytetyksi  toisella puolen maapalloa, kuten siltä jo näyttääkin. On lyhempi tie kommunikaatiokykyyn  sillä tavalla.
Vähintä nyt olisi suomalaisena osata ruotsia, englantia ja saksakin on hyvä kieli. Latinasta on monipuolista  hyötyä tieteessä -  ja hebrea on  henkisesti virkistävää kirkon piirissä,  Kreikka  on taas  sivistävää, ainakin sen kirjainmerkit pitää osata matematiikassa ja  radiometriassa.
Suomesta katsoen painottuu englannin kieli  tärkeimmäksi. Ruotsissa  myös  kaikki uudet väitöskirjat ovat  englanniksi, mikä saattaa ruotsalaisen tieteen heti koko maailman saatavaksi.
Tämän päivän  7.1. 2019 käytän etsimällä radiometrisistä ja fotometrisistä suureista  toisiaan vastaavia   suureita ja nimiet niille ainakin suomeksi ja englanniksi nyt ensin. Apuna olen matkan varrella käyttänyt saksalaisia, latinalaisia , ruotsalaisia   selventäviä termejä. koetan itse  ensin ainakin käsittää mitä niistä jokainen voisi tarkoittaa. 







 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar