Leta i den här bloggen


lördag 24 februari 2018

Thesis ubikitiini-proteosomi järjestelmästä kliinisissä taudeissa diagnostiikassa

Simon Sjödin. Evaluation of the Endo-Lysosomal System and the Ubiquitin-Proteosome System in Neurodegenerative Diseases.
pääpainotus oli diagnostiikaqssa  ja  biomarköörienlöytämisessä, eikävarinaisesti ubikitiiniproteosomijärjestelmässä, muta otan  sen mitä löydän  tästä  jälkimmäisestä asiasta. 

Fakultetsopponent Janne Lehtiö, professor KI STH.  
http://hdl.handle.net/2077/54533

Suomennosta abstraktin sisällöstä: 
Neurodegeneraatio on prosessi, jossa  neuronisoluja katoaa ja oireista  voidaan päätellä, miltä  keskushermostoalueelta  oireet johtuvat.   Neurodegeneratiivisiin tauteihin lasketaan AD (Alzheimerin tauti) , PD (Parkinsonin tauti)  ja FTD (frontotemporaalinen dementia) ja niissä kaikissa  kertyy proteiiniaggrekaatteja, mikä viittaa näiden   tuotannon tai  vaihtumisen/hajottamisen  olevan epäkunnossa. Täten  toimimaton proteostaasi (proteiinien epätasapaino)  näyttäisi olevan kyseessä neurodegeneratiivisissa taudeissa.
AD- taudissa on vähentynyt endosyyttisten ja autofagisten rakkuloiden  vaihtuvuus ja niin kertyy aivokudokseen endolysosomaalisia valkuaisaineita ja  käyttymätöntä ubikitiiniä.
PD- taudissa  on viitettä lysosomien  vikatoiminnasta tautiriskien ja geneettisten muuntumisten liittyessä lysosomaalisiin kertymishäiriöihin  ja  taudin vikuuttamien  alueitten  lysosomaalisten proteiinien  vähentyneestä esiintymästä.
FTD:ssä  tautia aiheuttavat mutaatiot ja geneettiset riskitekijät  viittaavat  autofagisen ja endosomaalisen  järjestelmän muuntuneen  toiminnan olevan  osallisena patogeneesissä.

Väitöstyö selvittää  proteostaasin vikatoimintaa  aivoselkäydinnesteestä käsin- ja tähän kehitetään mittausmenetelmä. Siinä mitataan autofagisen ja endolysosomaalisen systeemin  ja ubikitiini-proteosomi-systeemin proteiineja.
1) LAMP2, lysosomaali kalvoproteiini
2) kokopitkä ubikitiini ( joka on 9 ubikitiini-monomeerin pituinen)
3) endolysosomaalisten proteiinien paneli
Kehitetyllä menetelmällä analysoitiin mainittujen tautien (myös FTD alatyyppien ja FTD mutaation kantajien)  likvornäytteet.

 Johtopäätöksiä mm.

Mahdollisia biomerkitsijöinä voisi toimia  likvorin ubikitiini AD-taudissa (korkea)  ja endolysosomaaliset proteiinit ja ubikitiini PD-taudissa (matalat) kontrolleihin verrattuna. FTD taudissa löydöt  dysfunktionaalisista  proteiineista  eivät  olleet välittömästi havaittavissa.
 24.2. 2018

Lisäys:

Kuuntelin väitötilaisuuden 15.3. 2018  Mölndalin  Yliopistollisen sairaalan  uudessa valoisassa R-salissa nyt perjantai aamupäivällä.  Väitös käytiin englanniksi, koska ulkomaalaisia osallistui   tilaisuuteen.  Suomalainen vastaväittelijäprofessori   toimii Tukholman Karoliinisessa instituutissa  onkologian alalla. Myös   onkologian alan edustajia oli tutkintolautakunnassa, samoin psykiatrian alan edustaja, koska kyse oli neurodegeneratiivisten tautien  diagnostiikan biomerkitsijöistä.

Ehdin viime viikolla katsoa teesikirjasta osan  johdantoa.  Johdannosta  minua erityisesti kiinnostava osa koski ubikitiini-proteosomi asian puolta, joihin nämä TRIM-proteiinit joita katselen, myös kuuluvat.  Suomennan siitä kappaleesta asiaa, nyt kun sain  aamulla väitöskirjan käsiini.

(Sivulta 12)  Kappaleesta 1.2.2. The Ubiquitin-Proteosome system

Ubikitiini-proteosomisysteemi on  eräs evolutionaalinen konservoitunut  aineenvaihdunnallinen tie, jossa proteiineja hajoitetaan siten, että  kohdeproteiini saa ubikitiinileiman ("osoitelapun")  ja siten kohdennetaan  proteiinisilppuriin , 26S-proteosomiin, jossa se hajoaa  - (Huom, kommenttini:  ei siis olemattomaksi eikä ilmeisesti  energiaksikaan,  vaan  esim aminohapoiksi, joita voi hyödyntää, sillä solulla on kova tarve  näistä hyvistä alkutekijöistä  esim tRNA hakulaitteella  niitä viedään  peptidisynteesiin ja kudosten uudistamiseen).

Tämä "postimerkki osoitelappu" ubikitiini  eristettiin ensimmäisen kerran  naudan kateenkorvasta.
Goldstein et al.   1975.  Samoihin aikoihin eristettiin ubikitiinin   polypeptidi
Schlesinger DH, Goldstein G, Niall HD. The complete aminoacid sequencde of ubiquitin, an adenylate cyclase stimulating polypeptide probably universal in living cells 1975.

(Muuten - katselin  sen propeptidin rakenteen: siinä on 9 kertaa sama yhden ubikitiinin jakso toistuneena: siis "Ub-Ub-Ub-Ub-Ub-Ub-Ub-Ub-Ub").

Sitten havaittiin ATP:stä riippuva proteolyyttinen systeemi: 
Herschko A, Ciechanover A et al. Resolution of the ATP-dependent proteolytic system from reticulocytes; a component that interacts with ATP  (1979). 
Wilkinson KD, Urban et al. Ubiquitin is the ATP-dependent proteolysis factor 1 of rabbit reticulocytes (1980). 

(Siis  Ubikitiini-proteosomi järjestelmä VAATII energiaa EIKÄ TUOTA energiaa, se siis siivoaa, hyödyntää  ja siihen se  tarvitsee palkan. Loogista.)

 Järjestelmän  silppuriosa  26S proteosomi on proteiinikompleksi, jossa on sylinterinomainen  20S ydinpartikkeli ja sillä on entsymaattinen kyky: se on proteaasi, joka tuottaa lyhyitä peptidipätkiä. Sitten siinä on porttiosa, 19S alayksikkö, johon kuuluu ubikitiinireseptori ja  deubikitinaatioaktiivisuus, eli se irrottaa ubikitiinin, jota voi käyttää uudestaan.

(Otan linkin netistä:http://jme.endocrinology-journals.org/content/34/2/281/F1.expansion.html )
Figure 1

On olemassa kuitenkin 20S ja 26S proteosomi ubikitiinistä riippumatontakin proteiinin hajoamista.
Väitöskirja antaa viitteen:
  • Baugh JM, Viktorova EG.  PROTEOSOMES CAN DEGRADE A SIGNIFICANT PROPORTION OF CELLULAR PROTEINS INDEPENDENT OF UBIQITINATION. 
  • (  Etsin tässä välillä tämän viitteen- Tätä pitää myöhemmin katsoa  tarkemmin).
  • Abstract,  The critical role of the ubiquitin-26S proteasome system in regulation of protein homeostasis in eukaryotes is well established. In contrast, the impact of the ubiquitin-independent proteolytic activity of proteasomes is poorly understood
  • Through biochemical analysis of mammalian lysates, we find that the 20S proteasome, latent in peptide hydrolysis, specifically cleaves more than 20% of all cellular proteins. Thirty intrinsic proteasome substrates (IPSs) were identified and in vitro studies of their processing revealed that cleavage occurs at disordered regions, generating stable products encompassing structured domains. The mechanism of IPS recognition is remarkably well conserved in the eukaryotic kingdom, as mammalian and yeast 20S proteasomes exhibit the same target specificity.
  •  Further, 26S proteasomes specifically recognize and cleave IPSs at similar sites, independent of ubiquitination, suggesting that disordered regions likely constitute the universal structural signal for IPS proteolysis by proteasomes
  • Finally, we show that proteasomes contribute to physiological regulation of IPS levels in living cells and the inactivation of ubiquitin-activating enzyme E1 does not prevent IPS degradation. 
  • Collectively, these findings suggest a significant contribution of the ubiquitin-independent proteasome degradation pathway to the regulation of protein homeostasis in eukaryotes.
 (Takaisin Simon Sjödinin  väitöskirjan johdannon  tekstiin):

Ubikitiini (Ub)  konjugoituu proteiinisubstraatteihin E1-aktivoivien entsyymien , E2-konjugoivien entsyymien  ja E3-ligeeraavien entsyymien avustamana. Tällainen prosessi vaatii ATP-energiaa ja tuottaa , tioliesteri välituotteena,   sillan  ubikitiinin  C-terminaalisen glysiinin ja substraatin lysiinin (K)   väliin. E3 ensikädessä vastaa siitä,  mihin substraattiin ubikitiini pitää kovalentisti liittää.  Ihmisgenomi koodaa kahta E1-ubikitiiniä aktivoivaa entsyymiä ja noin 20 E2- konjugoivaa entsyymiä ja yli 600  E3 ligaasia.  Lisäksi ubikitinaatio on käänteinen , reversibeli, ja  deubikitinaaseilla voidaan Ub irrottaa substraateistaan.

Ubikitiini on  posttranslationaalinen modifikaatio  ja esiintyy monoubikitiininä ja polyubikitiininä. Ubikitiinillä on muitakin  tehtäviä kuin vain toimia substraattien osoitelappuna proteiinisilppuriin
( proteosomiin). Se esim. säätelee endosytoosia ja  solureseptorien hajoitusta ja säätelee myös transkriptiota. 
 ---
( Kommentti. Arvelen näin: Koska propeptidi on eräänlainen resurssi, siitä saa koostettua   erilaisia  pätkiä, joilla on joka koolla on  oma koodaava merkityksensä ja antimikrobiaalisessa funktiossa   ne voivat  vahvistaa  merkkaavaa signaalia asettumalla rinnakkain tuhottavaan kohteeseen- toinen tie on että ne jakaantuvat heti  9 kappaleeksi ja  sitten takaisin koostuvat eri pitoisuuksiin- sitä yleensä kuvatan kaavakuvissa, mutta toinenkin mahdollisuus on, vaatii tietysti spesifisen entyymin joka tekee esim   4 ub pituutta- tässä vain ajatus). 

Jatkan taas eri TRIM- E3 ligaasien luettelon tekemistä

Päivän väitäkirjassa on  monin paikoin lisää  tästä ubikitiinipuolesta.   Otan esiin myöhemmin.

Väitöskirjassa keskityttiin  diagnostiikan  tehostamiseen neurodegeneratiivisissa taudeissa  ja parhaiden mahdollisten  biomerkitsijöiden löytämiseen.

Omasta puolestani esitin ehdotuksen, että tähän  ubikitiinipuoleen ja noihin 600 E3 ligaasiin kohdistettaisiin  huomiota, sillä ne  ovat aika pitkiä aminohappoketjuja ja vaativat ATP:tä toimiakseen ja  nykyihminen on iän loppupuolella usein  proteiinienergia-malnutritiossa- mainitsematta ollenkaan sitä stekytemutageeniproteiinin paljoutta  jokaikäisten ravinnossa- mistä ei  yksikään E3 ligaasi  saa edes  silppurin kauttakaan mitään hyödyllistä tRNA:lle esiin. Ravintosuosituksissa pitäisi hyvien alkuaineiden lisäksi mainita, miten niistä saa proteiinit  imeytettyä kehoon  tarpeeksi  hyväkuntoisena, jotta keholle on edes vähän hyötyä ruoan proteiinista.  Muutenhan kaikki vain  muuttuu  neutraalirasvaksi ja kuonatypeksi. Proteiiniapparaatti joka korjaa kehoa, voi kitua "oikean"  proteiinin puutetta- ja samalla on vain suuri typpirasitus,  typpiainesjätettä ja epäorgaansita fosfaattia  metaboliseen  rasitukseen asti.  uusi tieto minulle oli se että  neurodegeneratiivisissa  kappaleissa ja aggrekaateissa on ylimääräistä  ubikitiiiniäkin. Siksi  olisi tuo  alue proteostaasista mielestäni avainasemassa  tutkimuskohteena,koska sen selvittämisestä voi jopa lähteä  parantavia linjoja liikkelle  luonnostaan ( innate immunity).  Ubikitiini marköörinä on tietysti  hyvin tärkeä. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar