Leta i den här bloggen


onsdag 5 juni 2019

ZNF185 (Xq28) , LIM ja ATD-domaanit omaava sinkkisormiproteiini, tuumorisupressori

ZNF LIM domain containing ZNF185
LIM  tyyppiset sinkkisormiproteiini: https://www.genenames.org/data/genegroup/#!/group/1218

 M.Cassandri (2017) Tuumorisuppressoreista ja onkogeeneistä.


Tämä sinkkisormiproteiini on LIM-tyyppinen ei-transkriptionaalinen faktori. Sen LIM-domeeni on välttämätön proteiini-proteiini-interaktioissa ja sen ATD- domeeni taas aktiinia sitovassa kyvyssä (Actin Targeting Domain). Sellaiset proteiinit, joilla LIM-domeeni on, voivat sijoittautua sekä tumaan että sytoplasmaan, mutta ne vaikuttavat pikemminkin proteiini-proteiini-interktioiden kuin DNA:ta sitovan kyvyn kautta. Syövän etenemisprosessien selvittelyn yhteydessä on tämä ZNF185 saanut tärkeää osuutta siksi, koska sen ilmentymä tavalliseen tilanteeseen verrattuna on alentunutta keskivaikeissa, vaikea-asteisisissa ja metastasoituneissa prostatasyövissä. Erityisesti DNA-metylaatiosta johtuvissa prostatasyövissä sen pitoisuus on ollut alentunutta. Jos PCa-solulinjoja käsitellään DNMT1-inhibiittoreilla ( DNA-metyylitransferaasi 1:n estäjillä), ZNF185 geenin ilmentymä kasvaa. Toistamiseen on havaittu ihmisen eri syövissä ZNF185-ilmentymän vikasäätöä ( deregulation). Näitä havaintoja on tehty prostatasyövästä, primääristä keuhkosyövästä, colonkarsinoomasta ja HNSCC-syövistä (pään ja kaulan alueen levyepiteelisyövistä). Nämä tiedot ovat antaneet viitettä ZNF185-sinkkisormiproteiinin mahdollisesta tuumoria vaimentavasta funktiosta solun proliferaation ja erilaistumisen säätelyssä.
Lisäksi keuhkosyövässä BRG1 säätelee ZNF185:n ilmentymää. BRG1(SMARCA4)  on SWI/SNF-kompleksin komponentti ( human switch/sucrose non-fermenting complex). Kuva 4c. ZNF185:n aktivoituminen mainitulla kompleksitekijällä vaimentaa soluinvaasiota ja tuumorikasvua.
Mahdollinen mekanismi, jolla ZNF185 vaikuttaa funktioitaan syöpäbiologiassa on aktiinifilamenttien kanssa tapahtuva interaktio. ZNF185 todellakin assosioituu moniin aktiinin säätelemiin rakenteisiin kuten fokaaliadheesiokohtiin ja omaa kasvua estävää aktiivisuutta. Sen ATD - domeeni välittää sijottautumisen aktiinifilamentteihin. ATD-domaani vaaditaankin sen kasvua vaimentavaan aktiivisuuteen.
Prostatasyövässä ZNF185 ko-lokalisoituu aktiinistressisäikeiden lisäksi useihin sytoskeletaalisiin komponentteihin kuten fokaaliadheesiokotiin ja filopodia/lamellopodia-struktuureihin. Näiden tietojen perusteella on viitettä siitä, että ZNF185 saattaa toimia uutena tuumorisuppressorigeeninä, jonka avainmerkitys on syövän alkamisessa ja etenemisessä.
Suomennosta 5.6. 2019. 

LISÄTIETO tästä proteiinista:

SCELL. Zinc-finger proteins bind nucleic acids and play important roles in various cellular functions, including cell proliferation, differentiation, and apoptosis. This gene encodes a LIM-domain zinc finger protein. The LIM domain is composed of two contiguous zinc finger domains, separated by a two-amino acid residue hydrophobic linker. The LIM domain mediates protein:protein interactions. Multiple alternatively spliced transcript variants encoding different isoforms have been identified.[provided by RefSeq, May 2010] Expression Biased expression in esophagus (RPKM 112.2), skin (RPKM 20.8) and 4 other tissues See more

Related articles in PubMed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar