LÄHDE: Matteo Cassandri (2017) ( sivuilta 4-5). Intestine.Ohutsuoli.
ZNF proteiinit osallistuvat myös suoliston epiteelin biologiaan. Hyvin dokumentoidun ihohomeostaasiin osallistumisensa lisäksi KLF4 omaa avainosuutta myös suolistossa. Tässä kudoksessa KLF4 ilmentyy terminaalisesti erilaistuneissa epiteelisoluissa suoliontelon pinnalla ja Gobletin soluissa kryptoissa, joissa se edistää erilaistumista ja estää proliferoitumista. Erityisesti KLF4 pystyy vaimentamaan suolistoepitelin proliferoitumista tekemällä vuorovaikutuksen beeta-kateniinin kanssa ja estämällä beeta-kateniinivälitteistä geeniekspressiota.. Tästä on kuva 2b. ( Wnt- vastegeenit vaimentuvat tällöin). Lisäksi on havaittu , että Klf-/- hiiriltä puuttuu Gobletin solut, mikä viittaa siihen, että KLF4 on essentiellissä tehtävässä Gobletin solujen erilaistumisessa.
KLF4 (9q31.2) , EZF, Epithelial Zinc Finger protein; GKLF, Gut-enriched Krüppel-like factor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/9314
Toinenkin Krüppelin kaltainen faktori, KLF5 (C2H2-tyyppinen transkriptiotekijä) on suolen epiteelissä ratkaiseva proliferaation säätelylle ja se vaikuttaa KLF4:n vastaisesti.Wnt- signaalitie aktivoi kryptan basaaliepitelisoluissa ilmenevää KLF5:ttä ja edistää solujen proliferoitumista.
KLF5 (13q22.1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/688
Muita nimiä KLF5:lle (Kruppel-like factor 5, intestinal); BTEB2, basic transcription element binding protein 2; CKLF, Colon Kruppel-like factor, IKLF, Intestinal-enriched Kruppel-like factor; GC-box binding protein 2; Kfl5C isoform .
Ohutsuolen epiteelin erilaistumisessa ja homeostaasissa on GATA-perheen jäsenet transkriptiofaktorit GATA4 ja GATA6 tärkeissä osissa. Niillä on GATA-tyyppinen sinkkisormiproteiinirakenne.
GATA4 (8p23.1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2626
Muita nimiä: GATA binding protein 4; ASD2;TACHD; TOF; VSD1.
GATA6 (18q11.2 ) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2627
(Mainitaan haiman endodermaalisen kehityksen ja beetasolun funktionaalisuuden yhteydessä tärkeänä geeninä)
Ohuen suolen proksimaalisssa osassa, mutta ei distaalisessa osassa on havaittu GATA4-ilmentymää, joten sillä on tärkeää osuutta jejunaalis-ileaalisessa erilaistumisessa. On kehitetty indusoitavissa oleva suolistospesifinen GATA4 KO hiirimalli, jonka jejuna-osassa GATA4 on inaktivoituneena. GATA4:n inaktivaatio johtaa jejunumspesifisten geenien ilmenemän alassäätymiseen ja ileumspesifisten geenien ilmenemän lisääntymiseen.
GATA6 ilmenee koko ohutsuolen alueella ja se on tarpeen suoliston proliferoitumisessa, sekretoristen solujen erilaistumisessa ja imeyttämistä suorittavien enterosyyttien geeniekspressiossa.
Suomennosta 3.6. 2019.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar