Leta i den här bloggen


onsdag 5 juni 2019

ZNF750(17q25.3) Keratinosyyttien terminaalisen erilaistumisen säätelijä. Mutatoitunut levyepiteelisyövässä

M. Cassandri: Tuumorisuppressoreista ja onkogeneistä: ZNF750
Suomennosta:

ZNF750 on eräs toinen proteiiniperhe C2H2- sinkkisormidomeenin sisältävästä proteiiniryhmästä, joka osallistuu syöpään. Sen osuutta on  kuvattu  levyepiteelisyövissä (squamous cell carcinoma, SCC) tuumoria vaimentavana tekijänä ruokatorvessa, keuhkoissa ja kohdunkaulassa.  Levyepiteelisyövässä (SCC) ZNF750 ilmenee mutatoituneena ja lyhentyneessä muodossa ja tavallisimmat mutaatiot siinä ovat missense-tyyppisiä, siis kodoni koodaa eri aminohappoa.  Nämä mutaatiot sijoittuvat C2H2- sinkkisormidomeeniin ja viittaavat tämän domeenin tärkeyteen ZNF750:n  tuumorinvaimennusaktiivisuudessa.  Lisäksi  ZNF750 ilmenee levyepiteelisyöpäpotilailla  paljon matalammilla pitoisuuksilla  kuin tavallisesti.  Niinpä ZNF750 yliesiintymä vaikuttaa koeputkessa ( in vitro)  estämällä solun proliferoitumista ja migroitumista ( Kuva 4b). Kuva osoittaa, miten p63 indusoi ZNF750:n ilmentymää, mistä sitten jatkossa seuraa soluproliferaation ja tuumorikasvun vaimeneminen.  On tehty mielenkiintoinen havainto, että C2H2 _ZNF750 - domeenin mutatoitunut muoto ei pysty vaimentamaan  tuumorikasvua, mikä osoittaa, että juuri C2H2_ZNF-domeeni  on essentielli tuumorisuppressiivisessa aktiivisuudessa.
Molekyylitasolla  ZNF750 säätelee sellaista geenikirjoa, joka osallistuu migraatioon,  proliferaatioon ja adheesioon. Erityisesti ZNF750  indusoi pitkää ei-koodaavaa RNA:ta, lncRNA TINCR, jonka kautta se säätelee syöpäsolun proliferaatiota ja tuumorikasvua sekä vaimentaa LAMC2:n ilmentymää; LAMC2  on laminiini-332-komponentti, joka edistäisi migroitumista.  Yhteisvaikutuksena nämä toiminnot säätelevät  syöpäsolun migraatiota. Tästä on kuva 3d.
Tämän mukaisesti on  seulottu esiin  pään ja kaulan alueen levyepiteelisyöpäpotilaiden tietueita  ja havaittu heillä  ZNF750:n  matalaa ilmentymistä. Tällainen ilmentymämalli assosioituu  huonoon prognoosiin.  Lisäksi on havaittu, että  korkeat ZNF750-pitoisuudet assosioituvat  hyvään kemoradioterapiavasteeseen, mikä viittaa siihen, että ZNF750  voisi toimia uutena biomarkkeriehdokkaana kemoradioterapiaherkkyydestä.
(Suomennos 5.6. 2019).
Tämän artikkelin jälkeenkin esiintyy uutta tietoa  ZNF750- sinkkisormiproteiinista:


 PubMed lähteen antamaa tietoa  ZNF750 sinkkisormiproteiinista:

ZNF750 (17q25.3) , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/?term=ZNF750
 This gene encodes a protein with a nuclear localization site and a C2H2 zinc finger domain. Mutations in this gene have been associated with seborrhea-like dermatitis with psoriasiform elements. [provided by RefSeq, Jul 2008]

Related articles in PubMed

GeneRIFs: Gene References Into Functions

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar