Leta i den här bloggen


onsdag 3 oktober 2018

PD-L1 (9p24.1), immunoinhibitorisen reseptorin ligandi, joka nousee maligniteeteissa

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/29126
 PD-L1 , Suositeltu nimi tälle geenille on
Programmoitu solukuolema 1-reseptorin  ligandi 1
Preferred Names
programmed cell death 1 ligand 1
Names
B7 homolog 1
CD274 antigen
PDCD1 ligand 1
B7-H; B7H1; PDL1; PD-L1; PDCD1L1; PDCD1LG1
Yhteenvetoa: Tämä geeni PD-L1  koodaa immuunonhibitorisen reseptorin ligandia, jota ilmentää hematopoieettiset ja ei-hematopoieettiset solut, kuten T-solut, B-solut ja erilaiset tuumorisolut. 
Geenin koodaama proteiini on I- tyypin transmembraaninen proteiini, jolla on immunoglobuliinin V:n kaltainen domeeni ja  C:n kaltainen domeeni.  Kun tämä ligandi tekee vuorovaikutuksen reseptoriinsa (PD-1), se estää T-solun aktivoitumisen ja sytokiinien tuotannon. 
Normaalin kudoksen infektion tai tulehduksen aikana tällä interaktiolla on merkitystä  autoimmuniteetin estossa, koska  se pitää yllä immuunivasteen  (hienosäätöistä) tasapainoa, (esim siten, että  vasteT8+  tappajasoluista ei ole liian haitallinen keholle itselleen). 
Mutta tuumorien mikromiljöössä tästä interaktiosta voi   salliutua  tuumorisoluille  evaasiomahdollisuus, joilloin ne välttävät tuhoutumisensa, koska sytotoksiset T-solut ( tappaja-T-solut)  inaktivoituvat.  
Tämän geenin ilmenemää tuumorisoluissa pidetään useassa ihmisen pahanlaatuisessa taudissa  prognostisena. Näihin maligniteetteihin kuuluu paksunsuolensyöpä ja  munuaissolusyöpä. Vaihtoehtoisin pleissauksin tulee monia  transkriptivariantteja. ( Niistä koodautuu  eri isoformeja, joista  alla mainitaan a, b ja c). Tätä geeniä ilmenee umpilisäkkeessä, istukassa ja 23 muussa kudoksessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar