Leta i den här bloggen


lördag 7 november 2015

Uusia väitöskirjoja marraskuussa 2015

http://hdl.handle.net/2077/39564
Titel: Mediator and cell cycle regulation
Författare: Banyai, Gabor
( Kts  artikkelia erikseen)


 http://hdl.handle.net/2077/40458
Titel: The Foxf2 gene in development and disease
Författare: Azadeh, Reyahi

 Suomennosta tutkijan  abstraktista.  Hän esittää nykyiset tiedot replikaatiohaarukan transkriptiotekijästä Foxf2, sen oslalistumisesta ja toimintamekanismista aivojen mikroverisuoniston kehityksessä ja veriaivoesteen muodostumisessa, suoliston kantasolupoimun kontrollissa ja sekundäärisen kitalaen fuusiossa. Näiden löytöjen mahdollista  kliinistä merkitsevyyttä vahvistaa  Foxf2:n ilmenemän ja suolistoadenoman muodostumisen  välinen korrelaatio. sekä ihmisen FOXF2 geenivariantin ja  halvaustapahtumien välinen assosiaatio. 

Tutkijaryhmä osoitti,  että Foxf2 ilmenee aivojen perisyyteissä, mutta ei muiden elinten seinämäsoluissa.
Foxf2 nollamutanteilla on puuttellinen aivoverisuonisto ja ne kärsivät kallonsisäisistä verenvuodoista ja  vuotavasta aivoveriesteestä ja samalla on  endoteliaalisen vesikulaarisen  transsytoosin lisääntymää.
Jos perisyytit ovat Foxf2 -/- , niissä on vähentynyt Pdgfrbeta ilmenemä ja aivoverisuonistossa on alentunut signaalitiaktiivisuus Tgfbeta-Alk5-Smad2/3, johon liittyy integriinien, Tgfb2, Tgfbr2, Alk5 ja muiden tämän signaalitien komponenttien   vähentynyt expressio.  

 Laajankansainvälisen genomisen tietomateriaalin  seulan  avulla tutkijat tunnistivat  merkitsevän assosiaation  FOXF2 läheisten tavallisten varianttien ja halvausriskin kesken. Ehdollisesti poistogeenisten hiirien avulla luotiin  terveiden aikuiskoe-eläinten  Foxf2 deleetio ; niille kehittyi halvauksen kliiniset oireet ja aivo-iskemian piirteet, reaktiivista glioosia ja mikrohemorrhagiaa. Eläinmallittulokset vahvistavat ihmisen geneettistä assosiaatiota ja näin tunnistetaan FOXF2 uutena halvausriskin geenilokuksena.

Suolistosta osoitettiin, että Foxf2 ilmenee subepiteliaalisissa fibroblasteissa ja rajoittaa kantasolutaskun kokoa ja täten Lgr5+ kantasolujen lukumäärää ja proliferaatiota.  Foxf2 on epiteliaalisen hedgehog-signaloinnin kohdemolekyyli ja estää Wnt-tietä lisäämällä extrasellulaarisen  Wnt-inhibiittorin  Sfrp1 ilmenemistä.
 Tästä johtuu, että alentunut Foxf2 ilmenemä lisää merkitsevästi suolistotuumoreiden alkuunpääsyä  ja kasvua.

Vähentynyt  proliferaatio ja alentunut extrasellulaarisen matriksin (ECM) tuotanto  kitakaarien neuraalipoimusta johtuneessa mesenkyymissä oli vastaamassa  kitahalkiofenotyypeistä  Foxf2 nolla-tyypin mutanteissa. Mekanistisesti puutos liittyy vähentyneisiin  kanoniseen  Tgfb signalointiin   ja integriinien ilmenemään. Tgfb2 mRNA pitoisuus ei ollut vaikuttunut, mutta Tgfb2 proteiinia oli merkitsevästi alentunein määrin mutantin kitakaarien mesenkyymissä.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar