Leta i den här bloggen


torsdag 19 november 2015

Väitöskirja (2015). Mediaattori on solusyklin progression ja transkription välinen linkki ( Banyai G.)

http://hdl.handle.net/2077/39564
Titel: Mediator and cell cycle regulation
Författare: Banyai, Gabor
 Abstraktista suomalaista sisältöä:
  •   Multiproteiininen Mediaattori-kompleksi on kehityksellisesti konservoitunut eukaryoottisen transkription myötäsäätelijätekijä.  
  •  Mediaattori toimii siltana geenispesifisten transkription aktivaattoreitten ja basaalisen transkriptiokoneiston kesken promoottorilla . ( RNA pol II ) .  
  • Mediaattorin alayksikköjä koodaavien geenien mutaatioitten on havaittu liittyvän  tauti joukkoon, erityisesti  syöpään neurodegeneratiivisiin häiriöihin. Tässä väitöskirjassa selvitetään, miten Mediaattori vaikuttaa hiivan  solusykliin ja työssä  käytettiin apumallina erästä hiivalajia Schizosaccharomyces pombe.
  • Sykliinistä riippuvainen  kinaasi 8 (Cdk8)  ja sen partneri sykliini C (CycC)  ovat molemmat Mediaattorin komponetteja.  Cdk8 ja CycC  rekrytoidaan yhdessä  Mediaattorin kanssa paikalle niihin geeneihin, jotka jaksollisesti ilmenevät  solusyklin progression aikana.
  •  Jos Cdk8   deletoituu  tai Cdk:mutaatio    inaktivoi sen kinaasiaktiivisuuden, seuraa  viivästynyt mitoosiin siirtymä ja mitoottisten geenien viivästynyt  aktivoituminen. 
  • Cdk8 pystyy suoraan  kinaasiaktiivisuudellaan  fosforyloimaan  tärkeän kohdemolekyyli Fkh2 , joka on geenispesifinen transkription aktivaattori - aiemmin on osoitettu että  se säätelee  mitoottisia geenejä S. pombessa.   Sellaiset Fkh2  mutaatiot, jotka  pyyhkivät pois  Cdk8-fosforylaation , viivästyttävät mitoottista progredioitumista, kun taas ne mutaatiot, jotka matkivat proteiinin fosforylaatiota, aiheuttavat varhaista  siirtymää mitoosivaiheeseen. 
  • Cdk8 aktiivisuutta säätelee kaksi muutakin alayksikköä:  Mediaattorikomponentit Med12 ja Med13,  jotka yhdistävät Cdk8-CycC-parin Mediaattorikompleksiinn. .  Jos puuttuu Med12 ja Med13- antigeenit , muodostuu vapaan Cdk8 tekijän allas, mikä sinänsä voi stimuloida varhaista mitoosivaiheeseen siirtymää. mikä  itse asiassa on päinvastainen vaikutus kuin mitä  kinaasin inaktiivisuudesta  haaitaan. . 
  • Tutkijat ovat tässä työssään myös selvittäneet solusyklin progression ja säädellyn transkription välistä linkkiä.  He raportoivat, että jaksollisesti ilmentyvien geenien transkriptio  pohjautuu pelkästään solusyklinsäätäjien  päämolekyyliin Cdk1, mutta muuten  riippumatta  solusyklin progressiossa parhaillaan vallitsevasta  vaiheesta. 
  • Johtopäätöksenä 
  • Mediaattori  toimii fissioituvan hiivan S. pombe  solusyklin progression tärkeänä säätelijänä.Työ antaa myös perusutavaa ymmärtämystä, jota voidaan hyödyntää  tehtäessä syöpään assosioituneitten mutaatioitten tutkimuksia ja selviteltäessä niiden vaikutuksia ihmissolujen solusykliin.

 Jatkoa 20.11. 2015
 
Mikä on Sykliini C? ( CyclinC )
Vastaus ei olekaan kovin yksinkertainen, siihen täytyy ottaa tämä väitöskirjaraami selvitykseksi.

Löysin  Wikipediatasosta nimen  sykliinistä nimeltä Cyclin C, (CycC), mutta  selvitystä tästä uudesta väitöskirjasta

BANYI Gabor. Mediator and cell cycle regulation.
Institute of Biomedicin at Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.
Väitöstilaisuus oli 20.11. 2015 Akatemiassa tänään.
ISBN978-91-9561 Tämä väitöskirjan aihepiiri on tai sivuaa onkologian aluetta.
Vastaväittäjänä toimiprofessori Anthony Wright Karoliinisesta Instituutista Huddingesta. Hän kuuluu esim. syöväntutkimusryhmään. http://ki.se/labmed/forskargruppen-for-cancer-evolution
Vaitöstilaisuuden puheenjohtajana toimi dosentti, professori Bengt Hallberg Biokemian ja solubiologian instituutista http://www.gu.se/english/about_the_university/staff/?languageId=100001&userId=xhalbe
Täten sain jälleen runsaasti uusia lähteitä tuoreimman onkologian kentältä!

Gabor Banyin väitöskirjan neljä osatyötä ovat seuraavat
I. Sykliinistä riippuva kinaasi 8 (Cdk8) säätelee fissioituvassa hiivasolussa mitoottista valmiustilaa.
Cyclin -dependet kinase 8 regulates mitotic commitment in fission yeast (2012) 
 
II. Mediaattori voi säätää mitoosivaiheeseen menoa ja suoraa jaksollista transkriptiota fissioituvassa hiivasolussa.
Mediator can regulate mitotic entry and direct periodic transcription in fission yeast (2014)
III. Sykliini C vaikuttaa mitoosin ajastukseen fissioituvassa hiivasolussa.
Cyclin C influences the timing of mitosis in fission yeast.
IV. Cdk1 aktiivisuus toimii kvantitatiivisena alustana solusyklin progredioitumisen koordinoitumiseen jaksollisen transkription kanssa
Cdk 1 activity as a quantitative platform for coordinationg cell cycle progression with periodic transcription (2015)

Nyt kuvaan eri tekijöitä erikseen jatkossa. Aloitan sykliini C:stä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar