Leta i den här bloggen


torsdag 20 april 2017

Lähdeopiskelua: Gaussin lait , Coulombin laki. Potentiaaliero, Jannite. Amperen laki

https://www.youtube.com/watch?v=QNIJC1emss8

Altistumista sähkömagneettisille kentille voidaan kuvata epäsuorasti ulkoisten kenttien avulla tai suoran kudoksissa vaikuttavien sisäisten kenttäsuureiden avulla.
Ulkoisen kentän voimakkuus kuvataan seuraavilla suureilla:
  • Sähkökentän voimakkuus E
  • Magneettikentän voimakkuus H
  • Magneettivuon tiheys B
  • Sähkömagneettisen aallon tehotiheys S.  

Kehons sisäistä altistumista mittaavia dosimetrisiä altistumissuureita ovat 
  • Kudoksessa vaikuttavan sähkökentän voimakkuus Ei
  • Sähkökentän aiheuttama indusoitunut virrantiheys J
  • Tehohäviöihin eli lämpenemiseen liittyvä ominaisabsorptionopeus SAR. 



 LÄHDE: Kari Jokela. Biosähkömagnetiikan fysikaalisia perusteita. Luku 2.kirjassa  Sähkömagneetiset kentät.



SÄHKÖKENTTÄ (E)

Sähkövaraus synnyttää ympäröivään avaruuteen tilan, jota kutsutaan sähkökentäksi. Coulombin lain mukaan sen vaikutus ilmenee toiseen varattuun kappaleeseen kohdistuvana voimana. Sähkökenttä voidaan määritellä tämän sähjköisen voiman mukaan.
Varaukseen (Q) kohdistuva sähkökenttä (E)  saadaan jakamalla varaukseen kohdistuva sähköinen voima (F)  varauksen suuruudella
F= Q1E2 = Q2E1
Coulombin lain vaki  tyhjiön permittiivisyys, 8,8854 *10 Exp (-12) F/m.
Voiman F yksikkö on Newton.
Sähkökentöän E yksikkö on  N/C, Newtonia  Coulombia kohti.
Sähkökenttiä voidaan laskea soveltamalla Gaussin lakia, joka on yksi Maxwellin neljästä yhtälöstä.
gaussin lain mukaan varausten synnyttämä sähkövuo ( kreikk. Phi  kirjain) suljetun pinnan ( "Gaussin pinnan" avulla tarkasteltuna (Gauss Surface , or Gauss cylinder) , on suoraan verrannollinen pinnan sisälle suljetun varauksen Q suuruuteen . Gaussin laissa tarkastellaan  erilaisia  varauksia, pistemäistä varausta tai  varausjonoa tai  pallomaista  varausta jne.

Myös BIOLOGISEN  MATERIAALIN sisällä vaikuttava sähkökenttä aiheuttaa kaikkiin sähkövarauksia siosältäviin hiukkasiin kentän suuntaisen voiman. Tällaisia varattuja hiukkasia ovat esimerkiksi elektronit ja vapaat ionit sekä  molekyyleihin sitoutuneet varaukset.  Veteen liuenneet suolat (esim. NaCl) toimivat pistevarauksina ja niillä on vuorovaikutus vesimolekyylien kanssa sähkökentän kautta. Vesimolekyyli on luonteeltaan dipoli, jossa toinen pää on negatiivisesti ja toinen pää positiivisesti varautunut. Negatiivissti varautunut ioni( Cl.-) vaikuttaa vesimolekyyleihin vetäen puoleensa niiden positiivisesti varautunutta päätä. Positiivisesti varautunut ioni (Na+) taas vetää puoleensa vesimolekyylin negatiivista päätä. Kaiken kaikkiaan ionien, atomien ja molekyylien väliset sidokset ( proteiinit, DNA) perustuvat Coulombin lain mukaiseen sähköiseen vuorovaikutukseen.

POTENTIAALIERO.

Käytännössä  sähkökenttä on kätevämpi määritellä potentiaalierojen eli jännitteiden (U)  avulla, koska jännitemittaukset ovat  paljon helpompia kuin sähköisen voiman (F) ja varausten (Q) mittaukset.
Näin ollen sähkökentän yksikkö voidaan lausua myös yksiköllä  V/m , voltti per metriä i  ( tai kuten edellä Newtonia per coulombi ( N/C). Käytännössä sähkökentälle käytetty yksikkö on V/m.
 Ilmassa yksi N/C yksikkö vastaa yhtä V/m yksikköä.
Valtion sähköverkossa vallitsee tietty jännite.
Mutta myös ihmiskehossa  koko bioelektrinen elämä perustuu  elävissä soluissa ilmenevään potentiaalierojen muodostamiskykyyn.

Sitaatti Wikipediasta. Sitaatin ovat asettaneet  tiedemieslääkärit Suomesta.. 


Kalvojännite eli kalvopotentiaali eli membraanipotentiaali on solun solukalvon ulko- ja sisäpuolen välinen potentiaaliero. Normaalitilanteessa kalvojännite on solukalvon sisäpuolella negatiivinen ja ulkopuolella positiivinen. Kalvojännite on elintärkeä solujen toiminnalle. Kalvojännite syntyy solukalvon ionipumppujen, kuten natrium-kaliumpumppujen, toiminnasta aiheutuvasta ionipitoisuuksien erosta ja kalvon sisäpuolella olevista kalvoa läpäisemättömistä negatiivisesti varautuneista proteiineista ja muista makromolekyyleistä. Useimmissa soluissa kalvojännite pidetään vakaana, mutta hermosoluissa kalvojännitteen muutoksia käytetään kommunikoinnissa muiden solujen kanssa. Hermosolun kalvojännitteen nopeaa muutosta kutsutaan aktiopotentiaaliksi. Myös lihassoluissa esiintyy aktiopotentiaaleja. Lepäävässä hermo- ja lihassolussa normaalia kalvojännitettä kutsutaan myös lepopotentiaaliksi.
Katso myös
Lähteet Nienstedt W, Hänninen O, Arstila A ja Björkqvist S: Ihmisen fysiologia ja anatomia, 10. painos, 3. luku Kudokset. WSOY Porvoo, 1995. ISBN 951-0-16801-7.

SÄHKÖSTAATTINEN INDUKTIO

Sähköisesti johtavat kohteet lähellä lähdettä vääristävät kenttää voimakkaasti. Kun sähköä johtava kappale viedään sähkökenttään, siinä olevat varaukset järjestäytyvät uudelleen kappaleen pinnalle. Ilmiötä kutsutaan sähköstaattiseksi induktioksi, joka perustuu Coulombin lain mukaiseen vuorovaikutukseen. Nämä pintavaraukset aiheuttavat edelleen sekundarisen sähkökentän, joka summautuu alkuperäiseen lähdekenttään sekä kappaleen sisällä että sen läheisyydessä.
STUK:n kirjassa on kuvattu sähkökentän kytkeytyminsen ihmsikehoon. Ihmisen keho on niin johtava, että alle 100 kHz taajuuksilla se käyttäytyy ulkoisen sähkökentän kannalta  johtavana kappaleena. Kehoon tulevat ja siitä lähtevät kenttäviivat kaareutuvat aina kohtisuoraan johtavaa pintaa vasten. Tämä täytyy ottaa huomioon sähkökentän mittauksessa.  Jos mittalaite tai mittaaja  on liian lähellä lähdettä, tulos voi vääristyä huomattavasti.
Ulkoisen sähkökentän muuttuessa ajan funktiona, myös sisäinen sähkökenttä muuttuu.  Kentän muutos ilmenee kappaleen sisällä olevan varausjakauman muutoksena, jolloin kappaleen sisällä syntyy sähkövirtoja.


Sähkökentässä olevaan materiaaliin syntyvä virrantiheys J ( yksikkö:   A/neliömetri)  riippuu paitsi sähkökentän E voimakkuudesta myös väliaineen johtavuudesta ( kreikk. kirjain  sihma) .
Johtavuuden yksikkö on  siemens per metri ,  (S/m)
(Virrantiheys J, Current Density,  Elektrisk strömtäthet )
Ilman sähkönjohtavuus on huomattavasti pienempi (1x  10 Exp (-14) S/m) kuin kudosten sähkönjohtavuus ( noin 1 S/m)  Sisäinen sähkökenttä ja siitä johtuva virrantiheys ovat biologisesti tärkeitä dosimetrisia suureita alle  100 kHz:n taajuuksilla.  Hermosolujen sähköinen stimulaatio määräytyy sähkökentästä. Lisäksi altistumisen perusrajat on määritelty virrantiheyksissä.
Silloin kun sähkökentän synnyttävät jännitteet muuttuvat tarpeeksi hitaasti (sähkökentän aallonpituus on silloin merkittävästi suurempi kuin tarkasteltavan kohteen koko), sähkökenttä seuraa jännitteen vaihtelua. Tällöin puhutaan kvasistaattisesta sähkökentästä. Kvasistaattisessa tapauksessa voidaan käuyttää sähköstatistiikan yhtälöitä ja tämä yksinkertaistaminen helpottaa usein hyvinkin hankalien laskujen suorittamista .
 Tietyn kynnysetaajuuden jälkeen kentän aaltoluonne tulee esiin ja sähkökenttää on tarkasteltava aaltona. Tällöin ei kenttää voida enää käsitellä kvasistaattisena ilmiönä, ja kenttien laskenta vaikeutuu merkittävästi. Altistumisen kannalta kaikki alle  100 kHz sähkökentät ovat kvasistaattisia kenttiä, ja karkeissa altistumisarvioissa voidaan usein jopa  10 MHz kenttiä käsitellä kvasistaattisina kenttinä.
 Kvasistaattisten sähkökenttien laskennassa on kuitenkin mahdollisesti huomioitava magneettikenttä, joka voi aiheuttaa oman lisänsä indusoituneisiin virtoihin ja sähkökenttiin.

MAGNEETTIKENTTÄ

Liikkuvat varaukset esimerkiksi sähköjohdoissa luovat ympärillensä  sähkökentän lisäksi magneettikentän. Magneettikentän vuoviivat ovat jatkuvia, ne kiertävät aina lähtöpisteeseensä takaisin.  Magneettikenttiä esiintyy myös  kestomagneettien ympärillä. Kestomagneeteilla on kaksi napaa ja samanmerkkiset navat hylkivät toisiaan, erimerkkiset vetävät toisiaan puoleensa.  Toisin kuin sähkövarausten kohdalla, magneettisia napoja ei voi erottaa toisistaan, vaan navat esiintyvät aina parittain.
Magneettikenttää kuvaavia suureita ovat magneettikentän voimakkuus H ja magneetivuon tiheys B. Magneettikentän voimakkuus määräytyy vain lähteenä toimivista virroista eikä siihen vaikuta väliaine. Mitä suurempi on virta, sitä voimakkaampi on kenttä. Tätä virran (I)  ja magneettikentän  (H) suoraa yhteyttä kutsutaan  Amperen laiksi  ja sen avulla  magneettikentän voimakkuus voidaan laskea, kun virta tunnetaan.
J on kohtisuora  virrantiheys piannal  (A/neliömetri) ja I on pinnan läpäisevä kokonaisvirta.
Magneettikentän voimakkuuden (H)  yksikkö  on  ampeeri per metri (A/m) .

Ei-magneettisilla materiaaleilla kuten biologisilla materiaaleilla magneettikentän voimakkuuden H ja magneettivuon tiheyden B ( yksikkö:  tesla)  välillä vallitsee  suora yhteys  Magneettivuon tiheys on mitattavissa. 
B  = vapaan tilan magneettinen permeabilisuus x H.

Tämä magneettinen permeabilisuus suure ilmaistaan  kreikk mi kirjaimella  ja sen yksikkö on  henryä per metri (H/m)

Ferromagneettinen rauta : tässä tapahtuu väliaineen magnetisoitumista, joka lisää magneettivuon tiheyttä.
Ilma ja kudokset ovat  diamagneettisista ja paramagneettisista  materiaaleista  ja näiden magneettivuon tiheyttä lisäävä vaikutus on mitätön.
Jos väliaine vaikuttaa magneettivuon tiheyteen, on vapaan tilan magneettinen permeabilisuus kerrottava suhteellisella permeabilisuudella. Magneettikentässä ihminen ei kuitenkaan muuta alkuperäistä  kenttää, joten suhteelliselle permeabilisuudelle ei tässä tapauksessa ole käyttöä. 


Muita tässä yhteydessä  tärkeitä  tekijöitä:
Lorentzin voima (kokonaisvoima) F
Hall- ilmiö
jatkuvan vaihtovirran synty magneettikentässä pyörivässä silmukassa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar