http://hdl.handle.net/2077/36975
Kappaleessa TLR (NR2E1) , mikä kuuluu kirjan johdanto-osaan ja antaa taustaa, tutkija otata seuraavat asiat esiin:
"Kuten kaikki muutkin kantasolut niin myös aikuisen neuraaliset kantasolut säätyvät erilaisin transkriptiotekijöin ja epigeneettisin tekijöin , jotta ne pysyisivät yllä, uudistuisivat oma-aloitteisesti ja erilaistuisivat neurogeenisessa vyöhykkeessä koko elämän ajan. TLR, tuman orporeseptori ja myös transkriptiotekijä tunnistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004 kriittisesta osuudestaan aikuisen neuraalisen kantasolun ylläpitoon solun omassa uudistumisessa, differentioitumattomissa tiloissa ja proliferatiivisissa tiloissa. Aivan aluksi oli TLX tunnistettu selkärankaisten Drosophila tailles -homologina ja sitä ilmenee alkion aivojen neuroepiteelin alueella. Sittemmin on raportoitu TLX:n moninaisista ilmenemisistä ja tärkeistä osuuksista selkärankaisten aivoissa.
Hiiren aivoissa TLX alkaa ilmetä alkion 8:na päivänä (Embryonic day 8, E8) ja saavuttaa suurimman pitoisuutensa E13.5 päivänä ja E16 päivän jälkeen sen pitoisuus laskee neonataaliajaksi. . Postnataalisesti TLX ilmenemä alkaa uudestaan ja lisääntyy aikuisaivoissa.
Selkärankaisissa TLX ilmenee etuaivoissa ja neuraalisissa kantasoluissa (NSC) , joita on hippokampin gyrus dentatis alueessa ja subventrikulaarisessa vyöhykkeessä. TLX ilmenee myös verkkokalvossa ( retina) ja siinä se on tärkeä retinaaliselle kehitykselle ja välttämätön näkökyvylle.
TLX-poistogeenisessä hiiressä syntymävaihe on normaalia, mutta aikuishiirien aivopuoliskot ovat tilavuudeltaan pienentyneet ja niiden käytös on aggressiivista ja ne oppivat huonosti verrattuina tavallisiin (wt) hiiriin. Lisäksi täysikäisissä TLX-/- mutanttihiirissä esiintyy vaikeaa retinopatiaa ja limbisen ja muistitoiminnon puutteita.
TLX pitää yllä neuraalisia kantasoluja differentioitumattomassa ja oma-aloitteisesti uudistuvassa tilassa tekemällä yhteistyötä histonideasetylaasien (HDAC) kanssa vaimentaen alavirran kohdegeenejä kuten p21 ja PTEN.
http://www.hindawi.com/journals/bmri/2011/835968/fig1/
Lisäksi TLX aktivoi Wnt/beta-kateniini signalointitien yllpitäen aikuisen neuraalisia kantasoluja itsestään uudistuvassa tilassa. https://www.youtube.com/watch?v=YuVkRTOYOlQ
TLX sitoutuu myös pluripotentin kantasolumerkitsijän Oct3/4 proksimaaliseen promoottoriin hypoxiassa FGF:n ollessa läsnä vaikuttamassa aikuisen neuraalisen kantasolun omaa uudistumista.
Lisäksi TLX ja Sox2 (SRY-boxin sisältävä geeni2) proteiiniit sitoutuvat TLX-geenistä ylävirtaan ja tekevät fysikaalisen interaktion muodostaen kompleksin DNA:lla, mikä sisältää consensus sitoutumiskohdan TLX:lle. ja täten säätelee aikuisen neuraalisia kantasoluja.
(Sox2 on neuraalisille kantasoluille spesifinen tehostaja- enhancer - telenkefalonissa).
MikroRNA miR-137 ilmenee alkion neuraalisissa kantasoluissa, missä se kontrolloi solukohtalon määräytymistä. Se säätelee negatiivisesti alkion neuraaleja kantasoluja neuraalisolujen erilaistumisen suhteen.
LSD1 eli lysiinispesifinen demetylaasi-1 on TLX:n kanssa yhteistyössä transkriptionaalisessa vaimennustoiminnassa (co-repressor) ja yllämainitun mikroRNA:n miR-137 alavirran kohdemolekyyli. Täten miR-137 toimii takaisinsyöttölenkkinä TLX:lle ja LSD1:lle niiden kontrolloidessa neuraalisen kantasolun proliferaatiota ja erilaistumista.
TLX:n ilmenemistä vaimentavat mikroRNA:t miR-9 ja let7b johtaen neuraalisten kantasolujen(NSC) vähentyneeseen proliferoitumiseen ja lisääntyneeseen erilaistumiseen. Negatiivinen takaisinsyötölinkki muodostuu siitä, että TLX samaan aikaan vaimentaa miR-9 pri-miRNA ilmenemistä - tämä saattaa olla tärkeä ilmiö pitämässä yllä tasapainoa neuronaalisten kantaspolujen proliferaation ja differentioitumisen kesken
Sitävastoin TLX tarvitaan postnataalien neuraalisten kantasolujen aktivoimiseen, eikä TLX- hiljentämisellä saada alkuun gliaalista erilaistumista spontaanisti hiirissä.
Happipitoisuudet kontrolloivat TLX-expressiota postnataalissa verkkokalvossa retinan proangiogeenisissä astrosyyteissä . Tämä on välttämätöntä proangiogeenisssa vaihteessa vasteena hypoksiseen tilanteeseen ja johtaa fibronektiinimatriksien kokoontumiseen ja retinan verisuoniston kehittymiseen. Kun astrosyytti saa kontaktia verisuoniin, hapetus säätää nopeasti alas TLX-expression ja vaihtaa vaihteen takaisin ja siten katkaisee proangiogeeniset aktiviteetit. pitäen täten yllä vaskulaarista homeostaasia.
Ja näiden tärkeiden, neuraalisen kantasolun (NSC) omaan uudistumiseen vaikuttavien rooliensa ohella TLX on tunnistettu myös osallisuudesta aivotuumoreiden alkuunpanoon ja progredioitumiseen.
TLX-geeni on tietyissä primääreissä glioblastooma- näytteissä amplifioituneena, laajentuneena, runsaammin ilmenevänä, mikä ennustaa pahaa. TLX-expressio voi indusoida neuraalisten kantasolujen migroitumista luonnollisesta sijaintikohdastaan ja niin voi alkaa gliooman kehittyminen. TLX:n ektooppinen esiintyminen U87MG-glioomasoluissa aiheuttaa solujen proliferoitumista, kolonisoitumista ja tuumorin muodostusta in vivo.
Neuroblastoomasolulinjoissa TLX säätelee angiogeneesiä vuorovaikuttamalla VHL proteiinin kanssa siihen suoraan sitoutumalla, mikä stabiloi TLX:n.
Normaaleissa hapetusolosuhteissa TLX sitoutuu ja vetäytyy erilleen VHLproteiinin kanssa stabiloiden HIF-alfan.
Mutta hypoxisissa olosuhteissa TLX lisää ilmenemistään ja sitoutuu HIF2- alfa:lle vastaavaan elementtiin VEGF-promoottorikromatiinissa ja siten yhdessä HIF2-alfan kanssa rekrytoi RNApolII indusoiden VEGF-kasvutekijän transkription.
Kts. VEGF Vascular Endothelial Growth Factor - funktio: https://www.youtube.com/watch?v=zE4BkAw_lL4
TLX näyttää olevan yksi niistä komponenteistä jotka ovat säätelemässä sekä normaalia kehitystä että patologisia prosesseja.
Väitöskirjan kirjoittana on sitä mieltä, että tarvitaan edelleen yksityiskohtaisia tieteellisiä tutkimuksia jotta saadaan käsitystä niistä mekanismeista, joita TLX käyttää.
KR Sainin väitöskirjatyön Osa I ja Osa II käsittelee enemmän TLR säätelyä.
Osa I: on julkaistu vuonna 2011:
Chavali PL, Saini RK et al. . Nuclearorphan receptor TLX induces Oct-3/4 for survival and maintenance of adult hippocampal progenitors upon hypoxia. J Biol Chem,
286:9393-9404.
Osa II
Chavali PL, Saini RK et al. TLX regulates neuroblastoma proliferation, self-renewal, migration, invasion, and MMP-2/9 levels, and elevated expression correlates with shorter patient survival. Cell Death et Dis. in press.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar