Leta i den här bloggen


fredag 8 december 2023

Mitä prolidaasiin tulee.

 siitä sivuhyppy aminohappopuolelle peptidaasien ja varsinkin dipeptidaasi,tripeptidaasi-entsyymin vajeen ongelmiin, missä  dieetillä on merkitystä.  8.12. 2023.

Proliini taas on ihmisen rakenteellinen konstituelli aminohappo, sitä muodostuu koska  se on ihmisen  rakennetta. Ongelma on  sen katabolian puolella suurin.  Eräs Nobel jaettiin tästä  seudusta  (proliini, hydroxyproliini, HIF tekijän  säätely),  hypoksiavasteen   signaloinnista takavuosina. 

Hydroxyproliini  (Hyl) taas on  posttranslationaalisesti muodostuva muoto peptidien  muokkauksessa.   

Peptidien pilkkoutumisessa  pieniin osiin jää tri ja dipeptidimuotoja, ja prolinaasi pilkkoo C-terminaalista proliinia nissä XaaP dipeptideissä. 

Ravinnon gluteenissa on paljon PQ ja QP peptidejä,  ja  keliakiaa koskevasa kirjallisuudesa  on toksisista peptideista  luetteloita  qppp,pqpp qqqp jne,  Prolidaasilla on runsaasti niitä dipeptidejä joihin sillä on affiniteettia varmasti enemmn kuin qp dipeptidiin, joten luonnollisesti sellaisia jää antigeeniksi   jopa verenkiertoon asti keliakiassa ja siten  onkin paras hoito-ohje välttää gluteenia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar