Leta i den här bloggen


tisdag 12 december 2017

Yllättävä uutinen Antabus-lääkkeestä

http://www.onkologiisverige.se/antabus-dodar-cancerceller/
8 Dec 2017

Antabus dödar cancerceller
I en ny studie i Nature rapporterar forskare vid bland annat Karolinska Institutet att Antabus, som används som avvänjningsmedel vid alkoholmissbruk, även är effektivt mot cancer. Forskarna har dessutom identifierat en möjlig mekanism för läkemedlets tumördödande effekt.

Utvecklingen av nya cancerläkemedel är kostsam och tidskrävande. Därför kan ett alternativ vara att försöka hitta nya användningsområden för läkemedel som redan är godkända för behandling av andra sjukdomar. Disulfiram (Antabus) är ett billigt, säkert och etablerat läkemedel som framkallar symtom som illamående, eksem, huvudvärk och hjärtklappning när det kombineras med alkohol.

Tillsammans med en internationell forskargrupp i fem länder har Jiri Bartek, professor i cancerbiologi vid Karolinska Institutet och forskare vid Danish Cancer Society Research Center i Köpenhamn, studerat Antabus potential att användas som cancerbehandling. Forskarna kombinerade experimentella studier om mekanismerna bakom den tumördödande effekten med epidemiologiska analyser av data från danska cancerpatienter.

Lägre risk att dö i cancer

– Vi upptäckte att personer med alkoholberoende som fortsatte att ta disulfiram efter att de fått en cancerdiagnos hade lägre risk att dö i cancer än de som slutade ta läkemedlet när de fick sin cancerdiagnos, säger professor Jiri Bartek vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet.
Antabus tumördödande effekt är känd sedan tidigare, men det har hittills varit oklart hur läkemedlet påverkar cancercellerna. Genom laboratorieförsök upptäckte forskarna att läkemedlet bryts ned till en molekyl som gör att det naturligt förekommande proteinet NPL4 klumpar ihop sig med sin partner, kroppens p97-enzym. Denna process ”fryser” och avaktiverar NPL4-p97-duon, som i vanliga fall främjar tumörtillväxt, vilket resulterar i att cancercellerna dör.
– Vår studie fyller en viktig kunskapslucka om disulfirams anti-cancermekanismer och lägger grunden för framtida kliniska studier, säger Jiri Bartek.

 http://www.caolab-umd.com/?p=10351

The Cdc48/p97-Ufd1-Npl4 Complex: Its Potential Role in Coordinating Cellular Morphogenesis During the M-G1 Transition

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar