Leta i den här bloggen


onsdag 4 april 2018

TRIM76 (Kr. 5q14.1) SPRYD2, Myospryn. Linkki sydämen proteiineista

 TRIM76 , Myospryn,  on luokittelematon  TRIM-perheenjäsen.
 Se tunnetaan myös kardiomyopatiaan liittyvänä proteiinina (Cardiomyopathy-associated protein  CMyA5)  tai nimellä  dystrobreviiniä sitova proteiini , DtnBP2.
Sillä on myös nimi " genethonin-3" , "tripartite motif-containing TRIM76". Siten sitä pidetään skritsofrenian riskigeeninä, tosin se ei esiinnyt neuraalissa kuroksessa, vain sydämessä ja  parissa muussa kuoksessa hieman. Sen esiintymä tai vaikutus aivoissa  ei ole tässä mitenkään selvä, ellei sitten  skitsofreniariksi   ole kardiomyopatian aivovaikutusta.

Tässä alla olevassa linkissä on myospryn(TRIM76) lueteltu kostameeriproteeinien joukossa. Kostameeri on juovikkaissa myosyyteissä esiintyvä rakenteellinen ja funktionaalinen komponentti.  Kostameerit (costamere)  sisältävät  erilaisia komponenttiryhmiä:  rakenteellisia komponentteja, signaloivia  komponentteja, fokaalisen adheesion kompleksin, integriinikompleksin, dystroglykaaniglykoproteiinikompleksin (DGC) ja  lisäksi sillä on myös matrixpartnereita. Näistä komponenttiluokista  TRIM76 sijaitsee signaloivien komponettien  joukossa ja   niitä on lueteltu seuraava joukko:  "alfa-ja betasyntrofiini, alfa-katuliini, kalmoduliini, myospryn (TRIM76), kaveoliini, NOS1, PKA, TRPC".

Allaolevan linkin artikkeli  mainitsee myosprynistä(TRIM76)  seuraavaa:
"Dysbindiini ( eli dystrobreviiniä sitova proteiini 1) on yleinen sarkolemmaproteiini, jota ilmenee suhteellisen vähän lihaksessa. Se sitoutuu alfa-dystrobreviiniin ja myospyniin ( TRIM76). Myospryn saattaa toimia  alustana  rakenteellisille ja signaloiville proteiinimolekyyleille - näitä ovat mm alfa-aktiniini-2 ja proteiinikinaasi A."

https://books.google.se/books?id=cyrABgAAQBAJ&pg=PA219&lpg=PA219&dq=TRIM76,+tripartite+motif&source=bl&ots=rBXsNsozRG&sig=tNMJ50JjrTOO-Lx6qxTL2wJ_li0&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwifxdLc0J7aAhWJCJoKHcY_A8EQ6AEIYzAI#v=onepage&q=TRIM76%2C%20tripartite%20motif&f=false

 Linkki:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2276392/

 Kostameeriproteiineja näkyy tässä allaolevassa linkissä. Myospryn sijainnee jossain siinä kohtaa missä on  sarkolemmaproteiiniin  dystrobreviiniin kiinnittyvää proteiinia dysbindiiniä, sillä se sitoutuu  alfa-dystrobreviiniin ja myospryniin. https://accesspediatrics.mhmedical.com/data/books/artm2/artm2_c002f003.png

 Mitä PubMed Gene mainitsee  TRIM76-geenistä?

 Geenin  ensimmäinen nimi on CMYA5. Tässä luettelossa ei mainita myospryn nimeä. Geeniä ilmenee eniten sydämessä ja  parissa muusa kudoksesa.  Tämä on trimiksi iso molekyyli, 4069 aminohappoa. se onkin luokittelematon TRIM.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943315/figure/F1/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/202333

Known  as  SPRYD2; TRIM76; C5orf10
Expression
Biased expression in heart and  3 other tissues.  See more

PubMed antaa muutamia artikkeleita.

Kuva TRIM6 domeeneista: Myospryn : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943315/figure/F1/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar