Leta i den här bloggen


tisdag 10 april 2018

Statiinit ja sarkomeeri, costameeri

Duodecim-artikkelissa mainittiin lihasoireista, joita muutamalla  prosentilla statiineita käyttävistä ilmenee ja annettiin hoito-ohejeet lopuksi  lihaskipujen vähentämiseksi, tauotus,  plasman kreatiinikinaasin  normaalistus  ja  statiini annoksen pienennys tai  annostuksen harvennus  ensi alkuun joiksikin viikoiksi, mutta kaiken kaikkiaan statiinien etu  indikoidussa käytössä nähtiin   statistisesti edulliseksi.
 Harvemmin on  jotain suoranaista  vasta-aiheisuutta .
 Vain 0,11%:lla  statiinien käyttäjistä  ilmenee  vaikeaa myopatiaa, jossa lihaskivut ovat voimakkaita ja kreatiinikinaasipitoisuus ylittää yli kymmenkertaisesti viitearvoalueen. Vielä harvinaisempaa on sairaalahoitoa vaativa rabdomyolyysi, jossa lihasmateriaalia hajoaa ja aiheutuu munuaisten akuutti vaurioituminen.
Lihasoireitten riski voi lisääntyä joillain yksilöillä jos heilte tulee lääkeaineinteraktioita riippuen aineenvaidhunnallisista  seikoista  kuten  maksaentsyymistä, joka käsittelee muitakin lääkeaineita  ja greippimehu pahentaa silloin oireita ja statiinien määrä veressä nousee   (Kyseessä CYP3A4-aineenvaihduntatie).
Neljällä prosentilla  suomalaista on eräs  SLCO1B1- geeni variantti CC ja heillä statiinien poistuminen verestä on hitaampaa. Tämän geenin pitäisi  koodata normaalisti  proteiinia  " orgaanisia anioneja kuljettava polypeptidi" (OATP1B1),  joka kuljettaa  mm statiineja maksasoluun usean muun lääkkeen lisäksi.  Näillä geenivariantin omaavilla suomalaisilla voi  lääkepitoisuudet nousta veressä haitallisiksi, kertoo Duodecim.
Artikkelissa pohditaan myös  kolesterolia syntetisoivan  aineenvaihduntatien  estämistä statiinilla. ja mitä haittaa kolesterolisynteesin  estosta  olisi, koska samasta tiestä pitäisi tulla muitakin fysiologisia molekyylejä kuten ubikinonia, joka on solun hengitysketjun molekyyli. Statiinit  vähentävät sen määrää plasmassa  siinä hoidon sivussa  30% eikä  ubikinonin määrää  voi nostaa syömällä ubikinonitableteita.   Tämä seikka ei korreloi  kuitenkaan lihashaittoihin.

Muita seikkoja jotka vaikuttavat statiinimyopatiaa:
Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy riski statiinien lihasvaikutuksista.
D-vitamiinin puutos lisää lihasoireiden riskiä.
Raskas liikunta,
liiallinen alkoholinkäyttö,
 yli 80 vuoden ikä,
pieni painoindeksi,
aiemmat statiinin aiheuttamat lihasoireet,
leikkaukset  ja infektiot
on yhdistetty statiineihin liittyviin lihashaittavaikutuksiin.

Linkkejä: RHADOMYOLYYSI, lihaksen hajoaminen
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489212000525 
Jokin aika sitten lakkautettiine eräs statiini koska se aiheutti rhabdomyolyysiä



Muistiin 10.4. 2018 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar