Leta i den här bloggen


fredag 13 april 2018

TRIM21(RoSSA) , esimerkkejä funktiosta


Search results

Items

: 1 to 20 of 138

First,Prev Page of 7 Next

1 TRIM21 (RoSSA). Käyttö uutena biomerkitsijänä . (Ei liity PBC-AIH OS oireyhtymään)

Select item 295541461. Evaluation of classical and novel autoantibodies for the diagnosis of Primary Biliary Cholangitis-Autoimmune Hepatitis Overlap Syndrome (PBC-AIH OS).Nguyen HH, Shaheen AA, Baeza N et al. PLoS One. 2018 Mar 19;13(3):e0193960. doi: 10.1371/journal.pone.0193960. ECollection 2018. PMID: 29554146 Free PMC Article Similar articles
Suomennosta abstraktista: Taustaa. Noin 20 prosentilla primääristä biliaarista kolangiittia (PBC) potevista henkilöistä arvioidaan olevan autoimmuunisen hepatiitin (AIH) piirteitä. Tämän toisiaan kattavien tautien oireyhtymän PBC-AIH OS ( overlap syndrome) on raportoitu vastaavan huonosti ursodeoxykoolihappoterapialle ja se todennköisemmin progredioituu kirroosiksi. Aiemmin näiden PBC-AIH-OS-potilaiden tunnistuspiirteiksi on raportoitu anti-dsDNA ja anti-p53 autovasta-aineet . Nyt on selvitelty laajasti erilaisia klassisia ja uusia autovasta-aineita ja arvioitu niiden hyödyllisyys PBC-AIH-OS-potilaiden tunnistamisessa. Metodeista: seuraavat autovasta-aineet mitattiin : PBC_AIH-OS, Anti-dsDNA, anti-Ro52/TRIM21, anti-YB 1, anti-GW182, anti-Ge-1 ja anti-Ago2, sekä autovasta-aineet MIT3, gp120, Sp100, LKM1, SLA, HK-1 ja KLHL-12. Biomerkitsijäiden frekvenssit diagnostinen täsmällisyys selvitettiin.
Yhteenvetona: anti-dsDNA näytti olevan ainoa merkitsijä, joka liittyi PBC-AIH OS oireyhtymään. Tässä tutkimuksessa anti-P53 ei liittynyt siihen, ei myöskään klassisista ja uusista markööreistä (kuten anti-Ro52/TRIM21) merkitsevästi mikään. Tarvitaan edelleen tutkimuskia uusien biomerkitsijöiden löytämiseksi tämän oireyhtymän suhteen.

2. TRIM21 on solusisäinen vasta-ainereseptori (RoSSA) luontaisessa immuniteetissä

Select item 295511412. Intracellular Antiviral Immunity. Bottermann M, James LC. Adv Virus Res. 2018;100:309-354. doi: 10.1016/bs.aivir.2018.01.002. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29551141 Similar articles
(Suomennosta).
 Traditionaalisesti on luontaista immuniteettiä pidetty etulinjan puolustuksena kehoon tulevaa patogeenia vastaan. Tyypillisesti sitä kuvataan jokseenkin heikkona puolustusmekanismina, jonka tarkoituksena on rajoittaa patogeenin replikoitumista, kunnes adaptiivinen immuunivaste on kehkeyttänyt räätälöidyn vasteensa ja eliminoi infektoivan agenssin. Mutta viime vuosien intensiivinen tutkimus on johtanut luontaisen immuniteetin paremapaan käsittämiseen ja samalla on myös löydetty monia effektoriproteiineja ja näin on selvinnyt lukuisia vahvoja isäntäkehoa puolustavia mekanismeja. Lisäksi tämä tieteellinen tutkimus on osoittanut liian yksinkertaiseksi tulkinnaksi erottaa tiukasti adaptiivisia ja ja luontaisia (innate) immuunifunktioita koska nämä kaksi järejstelmää usein työskentelevät pikemminkin synergistisesti – yhteistyössä - kuin peräkanaa (sekventiaalisesti). Tässä otsikon työssä tarjotaan laaja yleiskatsaus luontaisesta tunnistusreseptorien mallista antiviruspuolustuksessa, ja keskiö ovat TRIMperheen jäsenet, niiden signaalitiet ja toimintamekanismit ja erityinen huomio kiinnitetään TRIM21 proteiiniin. joka on intrasellulaarinen vasta-ainereseptori (RoSSA, 52kDa Ro protein, Ribonucleoprotein autoantigen Ro/SSA, Sjögren syndrome antigen A1; SS_A/Ro; Sicca syndrome antigen-A).

3. TRIM21:n kohdeproteiinit sal-1 ja sal-4.

Select item 295110853.
Sal-like 4 protein levels in breast cancer cells are post-translationally down-regulated by tripartite motif containing 21.Itou J, Li W, Ito S, Tanaka S, Matsumoto Y, Sato F, Toi M. J Biol Chem. 2018 Mar 6. pii: jbc.RA117.000245. doi: 10.1074/jbc.RA117.000245. [Epub ahead of print] PMID: 29511085 Free Article Similar articles
 
TRIM21 osallistuu nukleaariseen SALL4 transkriptiotekijän hajoittamiseen. ( Sal-kaltainen- 4 proteiini  on  rintasyöpää edistävä. Se on Zn fingerproteiini, ZNF794, spalt like transcription factor 1. Tästä geenistä haku johtaa myös SUMOylaation selvittelyyn ja virusten hyödyntämiin molekyyleihin. Laajempi asia. Diglysiini motiivi . Lys, spacer etc, sumoylaation ja E1, E2, E3 ubikitinaation raja-alueita).

4. TRIM21, TRAF6, immuniteetinsäätelemät GTPaasit(IRG),Gbp, ubikitinaatio, Toxoplasma gondii parasiitti

Select item 295107614. Murine Gbp1 and Gbp2 are ubiquitinated independent of Toxoplasma gondii infection. Encheva V, Foltz C, Snijders AP, Frickel EM. BMC Res Notes. 2018 Mar 6;11(1):166. doi: 10.1186/s13104-018-3267-z. PMID: 29510761 Free PMC Article Similar articles
 (Suom).
Toxoplasma gondii on an apicomplexan parasiitti, joka voi infektoida kaikkia lämminverisiä eläimiä. Kissaeläimessä ( definitiivisessä isäntäeläimessä) tämä parasiitti pystyy tekemään seksuaalisen rekombinaation, kun taas hiiret ovat vain luonnollinen välietappi. Globaalinen ihmisten infektoitumistaajuus on 30% . Jos immuunipuolustus on normaali, ihmsten keho kontrolloi tämän loisen. Kuitenkin toxoplasma voi aiheuttaa synnynnäisiä epänormaaliuksia, silmäsairautta ja terveysongelmia immuunivajeisilla.
Intrasellulaarinen parasiitti Toxoplasma gondii voi invasoitua mihin tahansa tumalliseen soluun, joka sijaitsee sen parasitoforisen vakuolin (PV) sisällä. Infektiossa tuottuva sytokiini interferoni gamma (IFNgamma) herättää isäntäkehon puolustusmekanismin, joka pystyy havaitsemaan näitä parasitoforisia vakuoleja ja tuhoamaan parasiitin. Isäntäkehossa kehkeytyy immuniteetin säätelemät GTPaasit (IRG) ja Gbp entsyymit, jotka ovat 11 aktiivia isoa GTPaasia. Ne rikkovat toksoplasman parasitoforisen vakuolin (PV) kalvon ja altistavat parasiitin eliminaatiolle.
 Toxoplasmakannat voivat olla eri tyyppejä ( I,II,III) ja niiden genomi on vaihteleva ja tuottaa erilaisia isäntäkehovasteita. Gbp entsyymit tunnistavat PV- tyyppiä II ja III, mutta ei tyyppiä I. Tämä onkin Toxoplasman virulenssille tyypillistä.
Hiiren ja ihmisen soluissa Gamma-interferonista riippuva ubikitiinillä kohdentaminen johtaa parasiitin kontrolliin. E3-ligaasit katalysoivat ubikitiinin siirron E2-ubikitiiniä konjugoivasta entsyymistä proteiinisubstraatille. Osa ubikitiinistä kertyy parasitoforisten vakuoleiden (PV) ympärillä hiiren soluissa TRIM21:n ja TRAF6:n vaikutuksesta, TRIM21 on varsin kriittinen toxoplasmainfektiolle ja linkkiytyy sytokiinituotantoon ja parasiitin eliminoimiseen, samoin myös K63-linkkiytyneet ubikitiinit PV-vakuoleiden ympärillä. Ubikitiini/TRIM21/TRAF6-systeemi kohdentaa samoihin PV -vakuoleihin, jotka Gbp entsyymit ovat tunnistaneet – tämä on prosessia, jonka on IRG ( immuniteetin säätelemät GTP-aasit) asettavat kohdalleen.
 Ihmisen tai hiiren toxoplasmall infektoituneiden solujen ubikitinoituneita proteiinisubstraatteja ei ole tunnistettu. Seuraamukset isäntäkehon puolustusproteiinin ubikitinaatiosta voi olla moninkertainen- nämä proteiinit voisivat osallistua immuunivälittisiin signaloineihin tai olla patogeenin oman puolustuksen kohteita. Jos ne tunnistetaan, voidaan kehittää uusia anti-toxoplasma terapiastrategioita  Koska ei ei tiedetä mitään sellaista E3-ligaasia ihmissolusta,joka kohdentaisi Toxoplasma gondii-parasiittiin, tutkimus näillä linjolla tehdään hiiren soluissa. Etsittiin näitä ubikitinoituja Toxoplasman PV-vakuoleihin asettuvia proteiineja, joilla on tärkeitä osia patogeenin puolustuksessa Tässä työssä guanylaattia sitovia proteiineja, ubikitiinia ja TRIM21 ja TNF:iin assosioituvaa tekijää 6 kohdennettiin hiiren parasitoforisiin vakuoleihin (PV) ja ne tuhoutuivat. Tukimuksessa sivuhavaintona tunnistettiin, mitkä proteiinit in vivo ubikitinoituvat substraatissa TRIM21:stä riippuvalla tavalla hiiren toxoplasmalla infektoituneissa soluissa.- Kaikki eivät ollet  TRIM21:n ubikitinoimia.  Havaittiin ubikitinaatiota Gbp-proteiineissa, joka ei riippunut TRIM21.stä, mutta ei ollut myöskään Toxiplasman aiheuttamaa - onhan patogeenejä, joilla on E3 ligaasi ja sillä ne puolustautuvat. ( Tämä on monimutkainen tutkimus-kts. Lähde) .

5. Ro52/TRIM21 neutraloi vasta-aineesta riippuvaisia patogeeneja ja on autoantigeeni SLE taudissa ja Sjögrenin oireyhtymässä

Select item 294638485. Autoantibodies against the Immunoglobulin-Binding Region of Ro52 Link its Autoantigenicity with Pathogen Neutralization. Burbelo PD, Teos LY, Herche JL, Iadarola MJ, Alevizos I. Sci Rep. 2018 Feb 20;8(1):3345. doi: 10.1038/s41598-018-21522-7. PMID: 29463848 Free PMC Article Similar articles
 
(Suom.= RoSSA eli TRIM21 on avainosassa vasta-aineesta riippuvassa patogeenin neutraloimisessa ja on SLE:n , Sjögrenin oireyhtymän ja muiden autoimmuunisten tautien pääautoantigeeni. Tässä arvioitiin Ro52-assosioituvien molekyylien immunoreaktiiviteetti Sjögrenin syndroomassa (SS) ja terveillä vapaaehtoisilla. Vaikka useimmat proteiinit eivät olleet antigeenisiä, useat TRIM- paralogit, mukana TRIM22 ja TRIM38, osoittivat sporadista immuunireaktiivisuutta Sjögrenin oireyhtymässä. Päinvastoin hiiren Ro52 ortologi, jolla on rajalliseti homologiaa, osoitti korkeita autoantiboditasoja viitaten kattaen jakautuneitten epitooppikonformaatioiden tärkeyteen.
Tehtiin myös deleetio-ja pistemutaatiotutkimuksia ja havaittiin aiemmin kätkössä olleita runsaita autoantibodeja, jotka kohdistuivat TRIM21:n C-terminaaliseen Ig- domeenin .
Eräs toinen autoantibodi, reumafaktori , joka kohdentaa IgC:n Fc- alueeseen, teki vahvaa kattamista (overlapped) Ro52-seropositiivisuden kanssa.
Nämä konvergoivat mekanistiset havainnot tukevat mallia, jossa solunsisäiset Ro52-sitoutuneet vasta-aineilla peittyneet patogeenikompleksit infektiosoluista vapautuneina tai huonosti prosessoituina aiheuttavat antigeenisyyttä sekä Ro52 (TRIM21) että IgC:n Fc-aluetta kohtaan
Ro52/TRIM21 plays a key role in antibody-dependent pathogen neutralization and is a major autoantigen in systemic lupus erythematosus, Sjögren's syndrome (SS), and other autoimmune diseases. Here we evaluated immunoreactivity against Ro52-related molecules in SS and healthy volunteers. Although most proteins examined were not antigenic, several TRIM paralogs, including TRIM22, and TRIM38, showed sporadic immunoreactivity in SS. In contrast, the murine Ro52 ortholog with limited linear homology demonstrated high levels of autoantibodies implicating the importance of shared conformational epitopes. To further explore the autoantigencity of Ro52, deletion and point mutant analyses were employed revealing previously hidden, robust autoantibodies directed against its C-terminal immunoglobulin-binding domain. Another autoantibody, rheumatoid factor, targeting the Fc region of IgG, strongly overlapped with Ro52 seropositivity (odds ratio 14; P < 0.0001). These convergent mechanistic findings support a model whereby intracellular Ro52-bound antibody-coated pathogen complexes, released or misprocessed from infected cells, drive autoantigenicity against Ro52 and the Fc region of IgG.


6. SLAMF5 inhiboi IRF8. TRIM21 säätelee IRF8.

Select item 294345926. Signaling Lymphocyte Activation Molecule Family 5 Enhances Autophagy aerferon Regulatory Factor 8. Agod Z, Pazmandi K, Bencze D, Vereb G, Biro T, Szabo A, Rajnavolgyi E, Bacsi A, Engel P, Lanyi A. Front Immunol. 2018 Jan 26;9:62. doi: 10.3389/fimmu.2018.00062. ECollection 2018. PMID: 29434592 Free PMC ArticleSimilar articles

SLAMF-reseptorit (Signaloivat lymfosyyttiaktivaatiomolekyyliperheen reseptorit) ovat essentiellejä säätelijöitä sekä luontaisissa että adaptiivisissa immuunivasteissa.
Tämä hematopoieettisesta solulinjasta tunnetun perheenjäsenen SLAMF5/CD84:n funktio on huonosti määerferon Regulatory Factor 8. Agod Z, Pazmandi K, Bencze D, Vereb G, Biro T, Szabo A, Rajnavolgyi E, Bacsi A, Engel P, Lanyi A. Front Immunol. 2018 Jan 26;9:62. doi: 10.3389/fimmu.2018.00062. ECollection 2018. PMID: 29434592 Free PMC ArticleSimilar articleritelty. Ihmisen monosyyteistä johtuneissa dendriittisoluissa (moDC) SLAMF5 lisää autofagiaa (hajoitustietä), joka on dendriittisoluissa hyvin aktiivia ja kuuluu kriittisenä osatekijänä immuunivasteeseen. Tutkijat selvittivät taustamekanismia ja havaitsivat, että SLAMF5 esti sitä autofagiaprosessia, joka lähtee alkuun IRF8:sta päin (interferonin säätelytekijä 8) ja on riippuvainen E3 ubikitiiniligaasista TRIM21 (joka on IRF8:n negatiivinen säätelijä) . (Lisäksi osoitettiin että SLAMF5 vaikuttaa CD1a+solujen suhteeseen erilaistuneissa DC-soluissa ja osallistuu interleukiinien IL-1beta, IL-23 säätelyyn ja IL-23 tuotantoon LPS/IFNgamma-aktivoiduissa moDC-soluissa sillä tavalla, mikä on johdonmukaista sen vaikutukselle IRF8:n stabiliteettiin. Yhteenvetona kokeet tunnistivat SLAMF5:n uudeksi autofagian solupintareseptorimodulaattoriksi ja odottamatta havaitsivat linkin SLAMF5- ja IRF8 -signalointiteitten kesken, jotka molemmat tiet osallistuvat moniin ihmispatologioihin.

  • Signalig lymphocyte activation molecule family (SLAMF) receptors are essential regulators of innate and adaptive immune responses. The function of SLAMF5/CD84, a family member with almost ubiquitous expression within the hematopoietic lineage is poorly defined. In this article, we provide evidence that in human monocyte-derived dendritic cells (moDCs) SLAMF5 increases autophagy, a degradative pathway, which is highly active in dendritic cells (DCs) and plays a critical role in orchestration of the immune response. While investigating the underlying mechanism, we found that SLAMF5 inhibited proteolytic degradation of interferon regulatory factor 8 (IRF8) a master regulator of the autophagy process by a mechanism dependent on the E3-ubiquitin ligase tripartite motif-containing protein 21 (TRIM21). Furthermore, we demonstrate that SLAMF5 influences the ratio of CD1a+ cells in differentiating DCs and partakes in the regulation of IL-1β, IL-23, and IL-12 production in LPS/IFNγ-activated moDCs in a manner that is consistent with its effect on IRF8 stability. In summary, our experiments identified SLAMF5 as a novel cell surface receptor modulator of autophagy and revealed an unexpected link between the SLAMF and IRF8 signaling pathways, both implicated in multiple human pathologies.

7. TRIM21 vikatoimintaa SLE:ssä.

Select item 293858737. Dysfunction of TRIM21 in interferon signature of systemic lupus erythematosus. Kamiyama R, Yoshimi R, Takeno M, Iribe Y, Tsukahara T, Kishimoto D, Kunishita Y, Sugiyama Y, Tsuchida N, Nakano H, Minegishi K, Tamura M, Asami Y, Kirino Y, Ishigatsubo Y, Ozato K, Nakajima H. Mod Rheumatol. 2018 Feb 23:1-11. doi: 10.1080/14397595.2018.1436028. [Epub ahead of print] PMID: 29385873 Similar articles

(Suom.) Terveisiin verrattuna TRIM21 mRNA oli merkitsevästi kohonnut ja vastaavaa TRIM21 proteiinia oli enemmän perifeerisissä veren monosyyteissä. Havaittiin korrelaatio kohonneen TRIM21mRNA ja SLE aktiivisuuden kesken. Terveillä kontrolleilla oli negatiivinen korrelaatio TRIM21 mRNAtasojen ja tyypin I interferonien kesken, mutta SLE-potilailla korrelaatio oli positiivinen anti-TRIM21-vasta-ainepositiivisilla SLE-potilailla. Mutta autovasta-ainenegatiivisilla SLE-potilailla ei havaittu niin positiivista kuin negatiivistakaan korrelaatiota. SLE taudin perifeerisissä monosyyteissä havaittiin huonontunut ubikitiinistä riippuva proteosomaalinen IRF:n hajoittaminen,mikä oli anti-TRIM21 vasta-aineista riippuvaa että niistä riippumatonta. SÖE-tauti on lisääntyneitten interferonien vaikutusten leimaama.

  • The expression of TRIM21 mRNA and protein was significantly higher in SLE PBMCs as compared to healthy controls. There was a correlation between TRIM21 mRNA expression and SLE activities. In contrast to a negative correlation between mRNA expression level of TRIM21 and those of type I IFNs in healthy controls, we found a positive correlation between them in anti-TRIM21 antibody-positive SLE patients. Neither positive nor negative correlation was observed in the autoantibody-negative SLE patients. Western-blotting analysis revealed impaired ubiquitin-dependent proteasomal degradation of IRFs in SLE PBMCs. CONCLUSION:
  • Our study showed ubiquitin-dependent proteasomal degradation of IRFs was impaired in anti-TRIM21 antibody-dependent and -independent fashions, leading to amplification of IFN signature in SLE.

8. TRIM21 funktio ja intrasellulaarinen monoklonaalinen vasta-aine HBV virusproteiinia Hbx vastaan

Select item 292908268. A cell-penetrating whole molecule antibody targeting intracellular HBx suppresses hepatitis B virus via TRIM21-dependent pathway. Zhang JF, Xiong HL, Cao JL, Wang SJ, Guo XR, Lin BY, Zhang Y, Zhao JH, Wang YB, Zhang TY, Yuan Q, Zhang J, Xia NS. Theranostics. 2018 Jan 1;8(2):549-562. doi: 10.7150/thno.20047. ECollection 2018. PMID: 29290826 Free PMC Article Similar articles

TAUSTA: Eri tautien hoidossa on käytetty monoklonaalisia vasta-aineita kohdistaen niitä extrasellulaarisiin tai solupintamolekyyleihin. Ne eivät kuitenkaan pysty läpäisemään solukalvoa tehokkaasti niinkuin pienet yhdisteet ja siinä onkin rajoitus niiden käytölle solunsisäisiä kohteita vastaan. Jos on metodeita kuljettaa vasta-aienita elävien solujen sisään, laajentunee ehkä monoklonaalisten vasta-aineisiin perustuva tutkimus ja sovellutus. Hbx, hepatiitti B-virusproteiini on eräs tärkeä solunsisäinen multifunktionaalinen virusproteiini hepatiitti B-viruksen elinsyklissä Hbx-proteiinilla on esentielliä roolia virusinfektiossa ja se assosioituu myös vahvasti HBV-stä johtuvaan karsinogeneesiin.

  • Rationale: Monoclonal antibodies (mAbs) mostly targeting extracellular or cell surface molecules have been widely used in the treatment of various diseases. However, mAbs cannot pass through the cell membrane as efficiently as small compounds, thus limiting their use against intracellular targets. Methods to shuttle antibodies into living cells may largely expand research and application in areas based on mAbs. Hepatitis B virus X protein (HBx) is an important intracellular multi-functional viral protein in the life cycle of hepatitis B virus (HBV). HBx plays essential roles in virus infection and replication and is strongly associated with HBV-related carcinogenesis.

MENETELMÄ:Tutkijat kehittivät solukalvon läpäisevän molekulaarisen vasta-aineen HBx(9D11)-Tat fuusioimalla c-penetroivan peptidin vahvan monoklonaalisen vasta-aineen raskaan ketjun C-terminaaliin. Vasta-aine oli HBx(9D11) spesifinen. Kroonisen HBV-infektion hiirimallissa tutkittiin anti-HBV-teho ja 9D11-Tat mekanismi. Tulokset: Sekä in vitro että in vivo osoitettiin rekombinantin 9D11-Tat-vasta-aineen pystyvän internalisoitumaan eläviin soluihin tehokkaasti ja merkitsevästi vaimentamaan viruksen transkriptiota, replikaatiota ja proteiinituotantoa. Jatkoanalyysit viittaavat siihen, että internalisoitunut 9D11-Tat-vasta-aine vähensi suuresti solunsisäistä Hbx- proteiinia Fc:hen sitoutuvan TRIM21:n välittämällä proteosomaalisella degradaatiolla. Samanaikaisesti tämä prosessi stimuloi esiin NF-KB:n, AP-1:n ja IFN-beetan aktivaatiot ja ne edistivät isäntäsolun antivirusstatuksen aikaansaamista. Yhteenvetona tutkimus tarjoaa uuden lähestymiskeinon kohdentaa solunsisäiseen patogeneesiin liittyvään proteiiniin käyttämällä erikosivalmisteisia läpäiseviä monoklonaalisia vasta-aineita, mikä laajentaa nidien terapeuttista käyttöaluetta. Lisäksi 9D11-Tat vasta-aineet saattavat tarjota uuden terapeuttisen agenssin ihmisen kroonsita HBV infektiota vastaan.

  • Methods: In this study, we developed a cell-penetrating whole molecule antibody targeting HBx (9D11-Tat) by the fusion of a c penetrating peptide (CPP) on the C-terminus of the heavy chain of a potent mAb specific to HBx (9D11). The anti-HBV effect and mechanism of 9D11-Tat were investigated in cell and mouse modelsell mimicking chronic HBV infection. Results: Our results demonstrated that the recombinant 9D11-Tat antibody could efficiently internalize into living cells and significantly suppress viral transcription, replication, and protein production both in vitro and in vivo. Further analyses suggested the internalized 9D11-Tat antibody could greatly reduce intracellular HBx via Fc binding receptor TRIM21-mediated protein degradation. This process simultaneously stimulated the activations of NF-κB, AP-1, and IFN-β, which promoted an antiviral state of the host cell. Conclusion: In summary, our study offers a new approach to target intracellular pathogenesis-related protein by engineered cell-penetrating mAb expanding their potential for therapeutic applications. Moreover, the 9D11-Tat antibody may provide a novel therapeutic agent against human chronic HBV infection.

9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar