Leta i den här bloggen


måndag 9 juli 2018

Sirtuiinien vaikutustaso aivan etikkahappotasossa (C2:0 Acetate)

Tämä  molekyyliryhmä  toimii  erittäin fundamentaalisessa pisteessä, jonka tänää huomasin, sillä ennenkin olen koettanut  seuloa tätä pistettä, etikkahappoa C:0. Siis tämähän on  aivan hieno löytö! (Tietysti nuo sirtuiinit ovat jyllänneet hiljaisesti  miljoona vuotta uskollista  työtään).

Sirtuiinien deasetylaatiofunktio tuottaa  irtonaista  asetyyliä   mitokondriassa ja sytoplasmassa, ilmeisesti nukleoplasmassakin sen mukaan, mikä sirtuiini on  työvälineenä.  Täten C-yksikkö CH3-COO- on  myös hyödynnettävissä kuten kaikenlaiset  erilaiset   pilkkoutumistuotteet pienet hiiliketjumolekyylit ilman että  nidien  vain täytyisi muuttua  hiilidioksidiksi ja vedeksi- siis se ikäänkuin tallettuu ihan viime tipasta  struktuureiksi ja  muihin käyttöihin.
Tästä voi sitten tulla  aktivoitua etikkahappoa AcetylCoA sekä mitokondriassa että sytoplasmassa ja se voi jatkaa acetylCoA:n aineenvaihduntateitä-  Tämä tie  on  energia-aineenvaihduntaan kytkettyä. Sirt3:n   avustamaan mitokondriaaliseen  acetylCoA tuotantoon liittyy  kohonnut  hiilidioksidin tuotanto, mikä heijastaa  sitruunahappotien toimintaan. 
Asetoasetaatin muodostuminen  taas on ketoositietä, mutta sirtuiiniin kytkettynä   etikkahappo  näyttää suuntautuvan  acetylCoA:n muodostumiseen.  Se on  tiukka  entsyymipiiri.
 Löysin tästä artikkelin,   jonka liitän tähän ja katson siinä mainitut entsyymit, joille spesifinen  sirtuiini on olennainen  tekijä.(Huom kuvassa käytetään  päinvastoin sytosolisesta  numeroa 1 ja mitokondriaalisesta 2, mutta PubMed  geeninimet ovat toisin numeroituja.


Sirtuiinit deasetyloivat ja aktivoivat  asetyyli CoA-syntetaaseja
ACSS2,(20q11.22) sytosolinen, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/55902
ACSS1, (20p11.21) mitokondriaalinen,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/84532
 

LÄHDE: Sirtuins deacetylate and activate mammalian acetyl-CoA synthetases
William C. Hallows, Susan Lee, and John M. Denu
  • Communicated by Jack E. Dixon, University of California at San Diego School of Medicine, La Jolla, CA, May 27, 2006 (received for review January 11, 2006)
Siis tässä on kyse ETIKKAHAPON aineenvaihdunnasta   ihmisessä ja ylipäätänsä lämminverisissä. Sirtuiinilla osuutta tässäkin.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5226503/figure/F2/
  

Valaiseva kuva liittyy  ensin mainittuun artikkeliin. Tosin vastaava ihmisen entsyymi ei ole tässä kuvassa.

 http://www.pnas.org/content/pnas/103/27/10230/F4.medium.gif

 http://www.pnas.org/content/pnas/103/27/10230/F4.medium.gif

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar