Leta i den här bloggen


måndag 3 juni 2019

Sinkkisormiproteiinien fysiologisesta osasta. Intestinaali säätely

LÄHDE: Matteo Cassandri (2017)  ( sivuilta 4-5). Intestine.Ohutsuoli.

ZNF proteiinit osallistuvat myös suoliston epiteelin biologiaan. Hyvin dokumentoidun ihohomeostaasiin osallistumisensa lisäksi KLF4 omaa avainosuutta myös suolistossa. Tässä kudoksessa KLF4 ilmentyy terminaalisesti erilaistuneissa epiteelisoluissa  suoliontelon pinnalla ja Gobletin soluissa kryptoissa, joissa se edistää erilaistumista ja estää proliferoitumista. Erityisesti KLF4 pystyy vaimentamaan suolistoepitelin proliferoitumista tekemällä vuorovaikutuksen beeta-kateniinin kanssa ja estämällä beeta-kateniinivälitteistä geeniekspressiota.. Tästä on kuva 2b. ( Wnt- vastegeenit vaimentuvat tällöin). Lisäksi on havaittu , että Klf-/- hiiriltä puuttuu Gobletin solut, mikä viittaa siihen, että KLF4 on essentiellissä tehtävässä Gobletin solujen erilaistumisessa.
KLF4 (9q31.2) , EZF, Epithelial Zinc Finger protein; GKLF, Gut-enriched Krüppel-like factor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/9314

Toinenkin Krüppelin kaltainen  faktori, KLF5 (C2H2-tyyppinen transkriptiotekijä) on suolen epiteelissä ratkaiseva proliferaation säätelylle ja se vaikuttaa  KLF4:n vastaisesti.Wnt- signaalitie aktivoi kryptan basaaliepitelisoluissa ilmenevää KLF5:ttä ja edistää solujen proliferoitumista.
KLF5 (13q22.1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/688
Muita nimiä KLF5:lle  (Kruppel-like factor 5, intestinal); BTEB2, basic transcription element  binding protein 2; CKLF, Colon Kruppel-like factor, IKLF, Intestinal-enriched Kruppel-like factor; GC-box binding protein 2; Kfl5C isoform .

Ohutsuolen epiteelin erilaistumisessa ja homeostaasissa on GATA-perheen jäsenet transkriptiofaktorit GATA4 ja GATA6 tärkeissä osissa. Niillä on GATA-tyyppinen  sinkkisormiproteiinirakenne.
GATA4 (8p23.1)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2626
Muita nimiä: GATA binding protein 4; ASD2;TACHD; TOF; VSD1.

GATA6 (18q11.2 ) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2627
(Mainitaan haiman endodermaalisen kehityksen  ja beetasolun funktionaalisuuden yhteydessä tärkeänä geeninä)
Ohuen suolen proksimaalisssa osassa, mutta ei distaalisessa osassa on havaittu GATA4-ilmentymää, joten sillä on tärkeää osuutta jejunaalis-ileaalisessa erilaistumisessa. On kehitetty indusoitavissa oleva  suolistospesifinen GATA4 KO  hiirimalli, jonka jejuna-osassa  GATA4 on inaktivoituneena. GATA4:n inaktivaatio johtaa jejunumspesifisten geenien ilmenemän  alassäätymiseen ja ileumspesifisten geenien ilmenemän lisääntymiseen.
  GATA6 ilmenee koko ohutsuolen alueella ja se on tarpeen suoliston proliferoitumisessa, sekretoristen solujen erilaistumisessa  ja imeyttämistä suorittavien enterosyyttien geeniekspressiossa.

Suomennosta 3.6. 2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar