DUODECIM lehti
https://www.duodecimlehti.fi/duo15551
DOCRATES, Syöpäsairaala
/ https://www.docrates.com/syovan-hoito/kuvantaminen-ja-diagnoosi/tietokonetomografia-tt/
TT
Mitä TT-tutkimuksessa tapahtuu?
TT-kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu kuvauslaitteen sisälle ja läpi. TT-laitteen sisällä olevassa pyörivässä osassa on muun muassa röntgenputki, joka lähettää tutkimuksessa käytettävää röntgensäteilyä ja vastakkaisella puolella ilmaisin, joka mittaa potilaan läpi tullutta säteilyä. Kuvausosan täyteen pyörähdykseen kuluvaa aikaa voidaan säädellä kuvaustilanteen mukaan ja sen kesto voi olla n. 0,25 – 4 sekuntia. Kun potilaan läpi tullutta röntgensäteilyä mitataan pyörähdyksen aikana monesta suunnasta, voidaan tietojen perusteella laskea leikekuva, joka näyttää kudosten säteilyä vaimentavat ominaisuudet ns. Hounsfieldin lukuina (HU). Ilma esitetään TT-kuvissa yleensä mustana (HU=-1000), vesi keskiharmaana (HU=0) ja luu tai metalli kirkkaana (HU > 1000). Kuvassa voi olla yli 65000 harmaasävyä, joten yksityiskohtia voidaan nähdä sekä kirkkailla että tummilla alueilla.
Yleensä kuvauspöytä liikkuu samanaikaisesti, kun säteilyä tuotetaan ja läpäisyä mitataan. Tätä kutsutaan spiraalikuvaukseksi. Spiraalikuvaus on yleisin tapa suorittaa TT-kuvaus. Spiraalikuvaus on erityisen nopea kuvaustapa. Toinen mahdollisuus on kuvata leikkeet niin, että pöytä ei liiku säteilyn tuoton ja mittaamisen aikana. Kun putki ja ilmaisin ovat kiertäneet täyden ympyrän, siirretään pöytää ja tehdään uusi kuvaus uudesta kohdasta.
Tietokonetomografialaite tuottaa ensisijaisesti poikkileikkeen suuntaisia kuvia, mutta tutkimuksessa kerätyn runsaan informaation perusteella voidaan laskea leikekuvat missä tahansa suunnissa. Myös leikkeiden paksuutta voidaan muuttaa kuvauksen jälkeen. Kuvista voidaan laskea tarvittaessa 3-ulotteisia malleja.
Tietokonetomografiatutkimus on nopea tutkimus, yksi kuvasarja kestää noin kymmenestä sekunnista minuuttiin. Koko vartalo saadaan kuvatuksi hengityspidätyksen aikana. TT-tutkimus voi sisältää yhden tai useamman asettelukuvauksen ja yleensä 1-3 varsinaista kuvasarjaa. Yleensä tutkimuksen valmisteluihin kuluu enemmän aikaa kuin varsinaiseen kuvantamiseen.
Tutkimuksen suorittaminen
Useimmissa tietokonetomografiatutkimuksissa käytetään jodipohjaista varjoainetta. Varjoaine vaimentaa säteilyä tehokkaasti ja muuttaa kudosten välistä kontrastia niin, että tutkittava kohde erottuu paremmin. Ennen varjoainetutkimusta pitää selvittää munuaisten toiminta ja mahdollinen varjoaineallergia. Mikäli munuaisten kyky puhdistaa verta on merkittävästi heikentynyt, voidaan TT-tutkimus tehdä vain ilman varjoainetta.
Varjoaine annetaan yleensä laskimonsisäisesti automaattisen varjoaineruiskun avulla. Varjoaineruiskutuksen ajoitus suhteessa TT-kuvauksen alkuun riippuu tehtävästä tutkimuksesta. Yleensä varjoaine annetaan joitain kymmeniä sekunteja ennen TT-kuvantamisen aloitusta, mutta aika voi vaihdella muutamista sekunneista useisiin minuutteihin. Joissain tutkimuksissa varjoaine annetaan juotavassa muodossa, jolloin se menee verisuonten sijaan mahalaukkuun ja suolistoon.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%22Contrast+Media%22+in+CT+diagnostics+of+Ca+mammae
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar