Leta i den här bloggen


torsdag 28 juni 2018

E1/E2/E3 Ubikitinaation (Ub) ja deubikitinaation (DUB) välisestä tasapainosta

E1  entsyymin ubikitinaatio  on ATP_energiaa vaativa tapahtuma .
Kun E1 on monoubikitinoitunut, rekrytoituu   spesifinen   deubkitinaasikin (DUB), joka  irrottaa aktivoituneen ubikitinaasiin  seuraaviin entsyym tapahtumiin.  Deubikitinaaseja on hyvin runsaasti,  ja ne ovat lajiteltu 5 eri ryhmään.
Deubikitinaasien vaikutuksesta  muodostuu myös erikokoisia ubikitiinejä  ja monoubikitiiniä, joten se on toinen tie ubikitiinin  mudoostumseen de novo syntessin ohella.

Kaavakuva tästä  ubikitiinialtaasta , jonka kokoon vaikutaa  DUB-entyymien joukko. Ubikitiini on ainenvaihdunnallinen  funktionaalinen tuote, työkalu, moduli, modifioiva molekyyli, jota käytetään  aikansa, kunnes se virttyy itsekin kuten kaikki  työkaluproteiinit virttyvät ja vanhenevat  ja siten se hajoitetaan myös tai yritetään ainakin hajoitata. (Tällainen hajoituskohde analogisedsti  on mm kolesteroli, sekin toimii aikansa ja sitten sitä keotetaan purkaa ja  erittää pois kehosta, mutta  koska se taas on niin vaikea molekyylirengas, se ei käyty loppuvaiheissaankaan  energiaksi eikä muiden rakennusaineiden osiksi). Ubikitiini taas on aminohapoista ,joita voidaan sitten vielä hyödyntää aikansa ja jopa käyttää enrgiaksi tarvittaessa osia siitä, sillä se on kuitenkin vain  proteiiniketjua. Toisissa ubikitiineisssä kuitenkin muodostuu kidemäinen rakenne sinkki-struktuurien takia helposti, joten niiden eritys tai  metabolinen hajoittuminen voi kompromittoitua ja havaitaan sitten aggresomeissa myös ubikitiiniä. Toinen monoubikitiini- sinkkipitoinen   fuusioproteiini on C-terminaalin osalta sinkkipitoinen, mikä ilmeisesti mahdollistaa   ei lineaarisia hahmoja, joissa vaikuttaa olevan rubredoxiinin kaltaisen ( Zn-ribbon)   kulman vaikuttamaa heijastusta, arvelen.

https://ai2-s2-public.s3.amazonaws.com/figures/2017-08-08/502e7ab3db4438511bd316d0bab6efec474cb684/4-Figure3-1.png

 Bildresultat för deubiquitination machinery, ubiquitin pool


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar