Leta i den här bloggen


fredag 20 november 2015

Sykliini C (CycC), erityinen sykliini- solun lepotilasta (G0) poistumisen säätelijä

LÄHDE: BANYI Gabor. Mediator and cell cycle regulation.
Institute of Biomedicin at Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.
Väitöstilaisuus oli 20.11. 2015 Akatemiassa tänään.
ISBN978-91-9561

 
Kirjan johdannossa, kappaleessa 1.3.2.2. sivulla 17 on otsikko: Cyclin C, a special cyclin.

Sykliini C, erityinen sykliini.

Mediaattorikompleksissa( jonka selitän myöhemmin) kinaasi Cdk8 tekee interaktion sykliini C:n kanssa. Tämä sykliini on sikäli epäsäännöllinen sykliini, että se ei aaltoile solusyklin mukaisessa jaksollisuudessa mukana ( Tästä on antanut kuvauksen vuonna 1991 Leopold ja O´Farrell sekä vuonna 2011 Schneider työryhmänsä kanssa).
Sykliini C:tä koodaava geeni CYCC on kloonattu jo yli 20 vuotta sitten ja silloin sille ehdotettiin funktioksi osuus solusyklin kontrolliin (Leopold ja O´Farrell,1991).
Kun tutkittiin korkeampia eukaryosyyttejä, saatiin vahvistettua linkki Sykliini C:n ja solusyklin säätelyn kesken, koska CycC pystyy kooperoimaan c-Myc transkriptiotekijän kanssa ja edistämään solun proliferoitumista (Liu et al. 1998). c-Myc pystyy indusoimaan lukuisien kohdegeenien transkription vahvistaen solun proliferaation (Grandori et al., 2000).
On osoitettu myös, että CycC pystyy superindusoimaan cdc2 geenin ilmenemisen, joten se vaikuttaa sekä G1/S että G2M faaseissa. (Liu et al. , 1998)

Viime aikaisia löytöjä on hiirikokeissa havaittu CycC :n osallistuminen soludifferentioitumisen kontrolliin, sillä se vaikuttaa Notch 1 pitoisuuksiin ( Li et al., 2014). Notch 1 on transmembraaninen reseptori, jolla on ihmissolussa lukuisia funktioita ulottuen solun kehityksestä solun proliferaatioon (Maillard et Pear, 2003).
Tässä väitöskirjatyössä on osoitettu nolla-mutanttihiirillä vaikeuksia solusyklin aloituksessa, joten tästä pääteltiin sykliini C:n funktionaalinen osuus G0 tilasta poistumisen säätelyssä (G0 exit regulation) (Gap 0 tila on solun lepovaihe, quiescence) (Li et al., 2014).
 

Sitäpaitsi sykliini C (CycC) voi toimia kinaasistaan Cdk8 itsenäisenä siirtyen tumasta sytoplasmaan, jos on oksidatiivista stressiä tai etanolin aiheuttamaa stressiä, jolloin se voi indusoida mitokondriaalisen hyperfission. Jokin Cdk8:n korvaava pikkutekijä?) (Cooper et al, 2014; Cooper et al. , 2012). Yhteenvetona nämä tulokset viitaavat siihen, että CycC on osallisena monissa erilaisissa soluprosesseissa, mutta monen tällaisen pleiotrooppisen vaikutuksen mekanistiset selitykset ovat edelleen jossain määrin epäselviä.

Terminologiaa:
Mediator
Cdk8
cdc2
Notch 1
CNCC geeni 
RNApol II


Sykliini C:n geeni ihmisellä merkataan CCNC . Se sijaitsee kromosomiasemassa  6q21
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/892
Tämän geenin koodaama  proteiini sykliini C on sykliiniperheen proteiineja. koodattu proteiini tekee interaktion sykliinistä riippuvan kinaasin ( kanssa (Cdk8) ja indusoi RNApolymeraasi II:n ison alayksikön C-terminaalisen domeenin fosforylaation. Tämän geenin CCNC mRNA pitoisuudet tekevät piikin  solusyklin G1-faasissa. Geenistä on tavattu kaksi eri isoformia ja ne  koodaavat kahta transkriptivarianttia.
Summary
The protein encoded by this gene is a member of the cyclin family of proteins. The encoded protein interacts with cyclin-dependent kinase 8 and induces the phophorylation of the carboxy-terminal domain of the large subunit of RNA polymerase II. The level of mRNAs for this gene peaks in the G1 phase of the cell cycle. Two transcript variants encoding different isoforms have been found for this gene. [provided by RefSeq, Jul 2008]

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar